Kako postati milioner kroz nekoliko važnih koraka

Bez autora
Aug 04 2019

Ukoliko se oduvijek divite milionerima te maštate o tome kako ćete jednog dana imati velike cifre na svom računu, vrijeme je da počnete nešto raditi po tom pitanju. Uz ovih nekoliko savjeta koje donosi Moneywise naučit ćete kako pametno trošiti i štediti.


Prije svega, otplatite svoje dugove. Nemojte koristiti više računa, lakše ćete pratiti kompletan proces štednje ukoliko novac budete držali na jednom mjestu. Pokušajte naći način da svoje kredite otplatite na što jednostavniji i brži način, ili razgovarajte sa svojom bankom i pokušajte naći opciju s manjom kamatom.

Napravite raspored trošenja novca. Hrana u restoranu košta više, a za manje novca je možete napraviti kući, te će vam ostati još sastojaka za još jedan obrok. Rasporedite koliko ćete novca potrošiti za sedam dana i trudite se ne prelaziti određenu granicu. Prema istraživanjima, ljudi najviše novca troše na hranu koju najčešće konzumiraju van kuće. Statistike pokazuju da, ukoliko jedete kući više nego u restoranima, mogli biste uštedjeti hiljade na godišnjem nivou.

Otvorite poštansko sanduče i svoj e-mail te prekinite pretplate na stvari koje ne koristite, a koje vam se redovno naplaćuju. Ukoliko vam nije potreban najveći internet paket, smanjite ga. Ako ne koristite kablovsku, te televizor palite samo da bi pregledali nekoliko filmova nedjeljom – ugasite je i pređite na jeftiniju opciju kao što su HBO, Netflix ili Hulu, prenosi Klix.

Jako važna stvar štednje jeste znati zašto štedite. Postati milioner nije jednostavan, a ni brz proces. Za to će vam biti potrebne godine štednje i vođenja računa o načinu trošenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik