Kako se zarađuje 213 miliona dolara godišnje?

Bez autora
Mar 01 2012

Suosnivač američkog investicionog fonda "Blekstoun", Stiven Švarcman, primio je 2011. oko 213,5 miliona dolara u vidu plate, udela profita i raspodele dobiti od akcija u najvećem svetskom privatnom investicionom fondu, što je za 33 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.[]Švarcman (65), koji je učestvovao u osnivanju "Blekstouna" 1985, najveći deo svoje zarade ostvario je na dividendama na osnovu 21 odsto udela u vlasništvu firme, kao i od ostvarenih investicija iz fondova pre 2007, kada je kompanija izašla na berzu.

Kako se zarađuje 213 miliona dolara godišnje?Suosnivač američkog investicionog fonda "Blekstoun", Stiven Švarcman, primio je 2011. oko 213,5 miliona dolara u vidu plate, udela profita i raspodele dobiti od akcija u najvećem svetskom privatnom investicionom fondu, što je za 33 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Švarcman (65), koji je učestvovao u osnivanju "Blekstouna" 1985, najveći deo svoje zarade ostvario je na dividendama na osnovu 21 odsto udela u vlasništvu firme, kao i od ostvarenih investicija iz fondova pre 2007, kada je kompanija izašla na berzu, prenosi Rojters.

Švarcmanova osnovna plata iznosila je prošle godine svega 350.000 dolara, kao i 2010, a on nije primio bonuse od izlaska kompanije na berzu, pokazao je godišnji izveštaj koji kompanija podnosi američkoj Komisiji za vrednosne papire (SEC).

Struktura Švarcmanove ukupne zarade ima za cilj da uskladi njegove interese sa interesima investitora "Blekstouna", uz logiku da on zarađuje kada zarađuju oni.

Obim primanja bi, i pored toga, mogao da izazove čudjenje u vreme kada su investicioni fondovi ponovo pod kontrolom, zahvaljujući favoritu republikanca za predsedničke izbore u SAD Mitu Romniju, koji je bivši izvršni direktor privatne investicione firme "Bejn kapital".

Velika primanja u svetu privatnih investicionih fondova nisu retkost. Ranije ove nedelje, američki fond KKR otkrio je da su njegovi suosnivači Henri Krejvis i Džordž Roberts primili oko 94 miliona dolara, svaki u vidu kompenzacija i dividendi.

Američka privatna investiciona banka "Karlajl grupa", koja uskoro planira da obavi inicijalnu javnu ponudu, otkrila je prošlog meseca da su njeni osnivači Vilijam Konvej, Danijel D'Anijelo i Dejvid Rubenštajn primili po 134 miliona dolara u vidu raspodele dobiti od akcija, kao i kompenzacije od po 3,8 miliona dolara.

Povrh toga, Konvej, D'Anijelo i Rubenštajn zaradili su 70,8, 77,6, odnosno 56,8 miliona dolara od prethodnih ulaganja kompanije.

Švarcman je na osnovu raspodele zarade od akcija "Blekstouna" dobio 134,5 miliona dolara, dok je 74 miliona ostvario na investicijama, navodi se u izveštaju firme.

On je 2011. zaradio gotovo pet miliona dolara od udela u profitu koji je fond ostvario za svoje investitore.

Predsednik "Blekstouna" Hamilton Džejms primio je prošle godine platu, bonuse i zaradu od udela akcija ukupne vrednosti 52,6 miliona dolara, dok je 2010. dobio 54,8 miliona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik