Kindle Fire prodaje se ispod cene

Bez autora
Nov 20 2011

Proizvodnja Amazonovog prvog tableta Kindle Fire košta 201,70 dolara po komadu, ali ga ta američka kompanija prodaje preko svog sajta ispod cene - za 199 dolara. Analize troškova proizvodnje koje je sprovela kompanija IHS pokazale su da Amazon na svakom prodatom Kindle Fire uređaju praktično gubi 2,70 dolara.Taj gubitak u Amazonu će nadoknaditi prodajom svojih servisa koji će svi kupci novog Kindla moći da preuzmu preko tog uređaja. To su, pre svega, knjige iz najveće svetske elektronske biblioteke koju drži Amazon, zatim muzika, filmovi, pretplate na dnevne novine i magazine, kao i aplikacije.

Kindle Fire prodaje se ispod ceneProizvodnja Amazonovog prvog tableta Kindle Fire košta 201,70 dolara po komadu, ali ga ta američka kompanija prodaje preko svog sajta ispod cene - za 199 dolara.

Analize troškova proizvodnje koje je sprovela kompanija IHS pokazale su da Amazon na svakom prodatom Kindle Fire uređaju praktično gubi 2,70 dolara.

Taj gubitak u Amazonu će nadoknaditi prodajom svojih servisa koji će svi kupci novog Kindla moći da preuzmu preko tog uređaja. To su, pre svega, knjige iz najveće svetske elektronske biblioteke koju drži Amazon, zatim muzika, filmovi, pretplate na dnevne novine i magazine, kao i aplikacije.

"Želimo da hardver bude profitabilan, ali i da sadržaj na njemu bude profitabilan. Zaista ne želimo da žrtvujemo jedno zarad drugog", izjavio je izvršni direktor Amazona Džef Bezos ranije za AP.

Amazon je jedna od retkih kompanija koja se odlučila da ide sa strategijom da ne ide odmah za velikim profitom, već svoju dobit bazira na kasnijoj prodaji.

Amazonov tablet ima kolor ekran dijagonale sedam inča i radi na Android operativnom sistemu. Ekran je ujedno i najskuplji deo uređaja i on košta 87 dolara.

Većina IT kompanija koje proizvode napredne uređaje odmah nameću visoku cenu koja je bazirana na troškovima proizvodnje u tom trenutku.

Cene čipova koje se koriste u uređajima vrlo brzo, međutim, padaju na tržištu jer se pojavljuju nove, unapređene verzije. Zbog toga kompanije što više prolazi vremena praktično više i zarađuju, dok konačno ne obore cenu ili povuku uređaj i zamene ga novim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik