Kriza ili ne, jahte sve luksuznije

Bez autora
Jan 09 2012

Svetski superbogataši, predvođeni arapskim šeicima i ruskim tajkunima, kupovali su tokom 2010. veće, skuplje i luksuznije jahte nego prethodnih godina. Još 2007. jahta dugačka 62 metra mogla je bez problema ući u top 100, da bi danas na prestižnu listu najvećih, na poslednje mesto jedva došla ona od 73 metra.Kao najveća ovogodišnja akvizicija iščekuje se "Topaz", luksuzno privatno plovilo od 147 metara, naručeno od nemačke kompanije "Lürssen Yachts" za nepoznatog naručitelja, verovatno porodicu Al Nahjan iz Abu Dabija. "Topaz" će na svetskoj listi ipak zauzeti tek četvrto mesto, daleko iza jahte "Eclipse" Romana Abramoviča.

Kriza ili ne, jahte sve luksuznijeSvetski superbogataši, predvođeni arapskim šeicima i ruskim tajkunima, kupovali su tokom 2010. veće, skuplje i luksuznije jahte nego prethodnih godina.

"Još 2007. jahta dugačka 62 metra mogla je bez problema ući u top 100, da bi danas na prestižnu listu najvećih, na poslednje mesto jedva došla ona od 73 metra", donosi specijalizirani portal Superyachts.com.

Kao najveća ovogodišnja akvizicija iščekuje se "Topaz", luksuzno privatno plovilo od 147 metara, naručeno od nemačke kompanije "Lürssen Yachts" za nepoznatog naručitelja, verovatno porodicu Al Nahjan iz Abu Dabija. "Topaz" će na svetskoj listi ipak zauzeti tek četvrto mesto, daleko iza jahte "Eclipse" Romana Abramoviča.

"Postoje brojni izuzetno bogati kupci koji nisu vidljivi i žele da tako ostane", kaže Beri Gilmor, direktor u kompaniji "Royale Oceanic", jednoj od najjačih globalnih brendova u gradnji luksuznih plovila.

On objašnjava da "jednom kada imate nekoliko kuća i mlaznjak, poželite još više privatnosti i luksuza. Na šta ćete ih potrošiti, ako ne na luksuznu jahtu".

Iako je ekonomska kriza ugrozila bogataše sa zapadne hemisfere, imućni Rusi i Arapi, većinom zaradom od nafte i ruda, nastavili su trku "ko ima veću".

Finansijska kriza na Zapadu, doduše, presudila je nekim jakim evropskim kompanijama, poput italijanskog Feretija, kog je usled nagomilanih dugova kupio kineski Šandong.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik