Najbogatiji čovek Azije pravi svoju verziju ChatGPT-ja

Bez autora
Feb 22 2024

Konzorcijum iza kog stoji "Reliance Industries", kompanija Mukeša Ambanija, ima za cilj da pokrene svoju prvu uslugu u stilu ChatGPT sledećeg meseca.

Ambani je najbogatiji čovek Azije, a ovo je veliki korak u ambicijama Indije da postane ozbiljan igrač u oblasti veštačke inteligencije.

Grupa BharatGPT, koja obuhvata ogranak najvrednije indijske kompanije i osam povezanih univerziteta, ponudila je kratak pogled na veliki jezički model u utorak tokom tehnološke konferencije u Mumbaju.

U video-snimku koji je prikazan publici, jedan automehaničar u južnoj Indiji pitao je AI bota na svom maternjem tamilskom jeziku, bankar je razgovarao sa alatom na hindu jeziku, a programer u Hajderabadu ga je koristio za pisanje kompjuterskog koda, preneo je Blumberg.

Ako bude uspešan kao što je planirano, model - nazvan Hanuman po hinduističkom božanstvu, predstavljaće napredak Indije u ubrzanoj trci za razvoj tehnologije veštačke inteligencije.

BharatGPT predviđa da model radi na više od 11 lokalnih jezika u četiri glavna polja - tu spadaju zdravstvena zaštita, menadžment, finansijske usluge i obrazovanje.

Model je razvijen u saradnji sa univerzitetima Indijskog instituta za tehnologiju, uključujući Bombaj, uz podršku bežičnog operatera "Relliance Jio Infocomm" i indijske vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik