Nemci zabranjuju "lajkovanje"?

Bez autora
Aug 25 2011

Vlasti nemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn odlučile su danas da ukinu opciju like i fan strane na društvenoj mreži Facebook navodeći da se time krše evropski i nemački zakoni o zaštiti podataka. Odluku o tome doneo je komesar za zaštitu podataka koji je naveo da Facebook krši evropske i nemačke zakone time što prosleđuje podatke sa mreže na servere u Americi.Na to je odmah reagovao Facebook navodeći da taj sajt ne krši nikakve propise. Portparol te kompanije rekao je da je tačno da se informacije o korisniku poput njegove IP adrese mogu videti kada klikne na like, ali da se ti podaci brišu posle 90 minuta...

Nemci zabranjuju "lajkovanje"?Vlasti nemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn odlučile su danas da ukinu opciju like i fan strane na društvenoj mreži Facebook navodeći da se time krše evropski i nemački zakoni o zaštiti podataka.

Odluku o tome doneo je komesar za zaštitu podataka koji je naveo da Facebook krši evropske i nemačke zakone time što prosleđuje podatke sa mreže na servere u Americi. 

Na to je odmah reagovao Facebook navodeći da taj sajt ne krši nikakve propise. Portparol te kompanije rekao je da je tačno da se informacije o korisniku poput njegove IP adrese mogu videti kada klikne na like, ali da se ti podaci brišu posle 90 minuta. 

"To je u skladu sa uobičajenim standardima u industriji", navode uFacebooku. 

Komesar za zaštitu privatnosti međutim zatražio je od lokalne kancelarije kompanije u Šlezvig-Holštajnu da odmah prestane da prosleđuje korisničke podatke ka svojim serverima u Americi i zapretio tužbom ukoliko to ne bude učinjeno. 

Internet korisnici su pozvani da se uzdrže od korišćenja opcije like i fan stranica, ili da ne koriste Facebook nalog ako žele da njihova privatnost ne bude ugrožena. 

To nije prvi put da nemačke vlasti ulaze u sukob sa nekim od najvećih Internet kompanija zbog kršenja privatnosti građana. 

Prošle godine Google je morao da izađe u susret zahtevu da zamuti fotografije kuća u svom servisu Google Maps, dok je Facebook u januaru bio primoran da korisnicima omogući veću kontrolu nad mail kontaktima, zbog nesuglasica oko servisa Friend Finder. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik