"Nokia" konkuriše "Google"-u

Bez autora
Sep 20 2010

Kompanija "Nokia" planira da od novembra počne digitalizaciju velikih svetskih gradova i na taj način konkuriše "Google"-ovoj kartografskoj usluzi "Street view". Za razvoj nove usluge biće zadužen jedan od nokijinih ogranaka "Navteq". "Navteq" će se u digitalizaciji terena oslanjati na dve tehnologije.Prva će služiti za trodimenzionalno prikazivanje gradskog okruženja, dok će se uz pomoć druge na te prikaze stavljati podloga od realnih slika. Snimaće se uz pomoć specijalnih vozila "TruKar" od kojih će svako imati fotografski aparat za panoramsko snimanje velike rezolucije, sistem za globalno pozicioniranje GPS i laserski radar za skeniranje neposredne sredine zahvaljujući kome će se dobijati trodimenzionalne slike.

"Nokia" konkuriše "Google"-uKompanija "Nokia" planira da od novembra počne digitalizaciju velikih svetskih gradova i na taj način konkuriše "Google"-ovoj kartografskoj usluzi "Street view", preneli su francuski elektronski mediji.

Za razvoj nove usluge biće zadužen jedan od nokijinih ogranaka "Navteq".

"Navteq" će se u digitalizaciji terena oslanjati na dve tehnologije.

Prva će služiti za trodimenzionalno prikazivanje gradskog okruženja, dok će se uz pomoć druge na te prikaze stavljati podloga od realnih slika.

Snimaće se uz pomoć specijalnih vozila "TruKar" od kojih će svako imati fotografski aparat za panoramsko snimanje velike rezolucije, sistem za globalno pozicioniranje GPS i laserski radar za skeniranje neposredne sredine zahvaljujući kome će se dobijati trodimenzionalne slike.

U "Navteq" su objavili da će ta specijalna vozila od novembra početi da se kreću ulicama Londona, a da će se kasnije preći i na druge velike evropske gradove. Moraće, međutim, da se sačeka do 2011. godine kako bi mogli da se koriste prikupljeni podaci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik