Nova voštana figura Elizabete Druge nudi iskustvo za više čula

Bez autora
Oct 19 2021

Muzej „Madam Tiso“ u Blekpulu, u Velikoj Britaniji, dobio je ovih dana novu figuru kraljice Elizabete, koja osim vizuelnog, pruža i mirisno iskustvo – obavijena je mirisima koji su važni za život i vladavinu britanske suverenke.

Kako miriše kraljica Elizabeta? Da ovo pitanje ne bi ostalo bez odgovora za sve one koji se nikada nisu našli u njenom prisustvu, pobrinuli su se čelnici muzeja „Madam Tiso“ u Blekpulu.

Oni su novu voštanu figuru britanske kraljice začinili posebnom aromom, kako bi utisak posetioca kada se susretne s kraljicom bio što sveobuhvatniji. Miris, kome su kreatori nadenuli ime „Dašak palate“, napravljen je od mešavine mirisa omiljenog cveća kraljice Elizabete, koje je imalo veliki značaj u njenom životu.

U ovoj parfemskoj kombinaciji dominiraju note đurđevka, njenog omiljenog cveća, koje je bilo i u buketu prilikom krunisanja, sa primesama azaleje i Tjudor ruže. Napravili su ga dizajneri kompanije „Aroma prajm“, koji su se specijalizovali za kreiranje aroma za palate i istorijske atrakcije. Jedan od njih, Lijam Findli, kaže:

„Ovo je mekana, slatka i blistava aroma, inspirisana elegancijom Bakingemske palate i njenog veličanstva. Naši receptori mirisa povezani su sa delom mozga koji obrađuje emocije. Osmislili smo ovaj miris tako da će se gosti, kada im uđe u nozdrve, osetiti opušteno, kao da stoje u prelepoj kraljevskoj palati. Zapamtiće ovaj miris i sećaće se ovog susreta s kraljicom, baš kao što neki miris može da vam izazove emocije i odvede vas pravo u detinjstvo.“

Prema rečima čelnika muzeja, svrha ove izložbe je da se posetioci osećaju kao da su zaista ušli u Bakingemsku palatu i da su u prisustvu kraljevske porodice – toliko da mogu da je udahnu.

„Miris podiže iskustvo susreta sa poznatom ličnošću na potpuno novi nivo realističnosti i uzbuđeni smo što ovu sofisticiranu tehniku možemo uključiti u našu atrakciju“, zaključuje direktor muzeja Stjuart Džarman.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik