Novčić iz 1793. prodat za 1,38 miliona dolara

Bez autora
Jan 08 2012

Bakarni novčić od jednog centa iskovan 1793. godine prodat je na aukciji na Floridi za 1,38 miliona dolara. Džejms Halprin iz aukcijske kuće ''Heritidž'' rekao je da je ovaj novčić prodat za najvišu cenu ikada za koju je prodat neki kovani novac.Prodaja ovog novčića je takođe bila jedna od najskupljih prodaja na aukciji Ujedinjenih numizmatičara na Floridi. Novčić je napravljen u kovnici novca u Filadelfiji 1793, prve godine kada su Sjedinjene američke države počele da proizvode kovani novac.

Novčić iz 1793. prodat za 1,38 miliona dolaraBakarni novčić od jednog centa iskovan 1793. godine prodat je na aukciji na Floridi za 1,38 miliona dolara, prenele su danas agencije.

Džejms Halprin iz aukcijske kuće ''Heritidž'' rekao je za AP da je ovaj novčić prodat za najvišu cenu ikada za koju je prodat neki kovani novac. Prodaja ovog novčića je takođe bila jedna od najskupljih prodaja na aukciji Ujedinjenih numizmatičara na Floridi.

Novčić je napravljen u kovnici novca u Filadelfiji 1793, prve godine kada su Sjedinjene američke države počele da proizvode kovani novac.

Iz ''Heritidža'' je saopšteno da ime kupca neće biti otkriveno, ali da je on ''veliki kolekcionar''.

Halprin je objasnio da postoji još nekoliko stotina kovanica iz 1793. godine, ali da je ovaj koji je prodat na aukciji jedan od veoma rethih koji nisu bili u opticaju.

Prema pisanju lokalnih medija ovaj novčić je poznat i kao ''Cent sa lancem'', jer povezani prstenovi na njegovoj poleđini treba da simbolišu solidarnost država.

Dizajn novčića je kasnije promenjen u venac, nakon nekih kritika da lanac simboliše ropstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik