Objavljena najveća fotografija svemira

Bez autora
Jan 13 2011

Astronomi su objavili dosad najveću fotografiju u boji svemira u koju je utkano sedam miliona slika galaksija i zvezdanih sistema, od kojih se svaka sastoji od 125 miliona piksela.Fotografija je rezultat desetogodišnjeg rada naučnika okupljenih oko projekta Sloan Digital Sky Survey, a objavljena je povodom 217. skupa Američkog astronomskog društva u Sijetlu. Na njoj se nalazi na hiljade miliona svemirskih objekata koji se mogu detaljno pregledati, što ovoj slici daje ne samo kulturnu već u naučnu težinu.

Objavljena najveća fotografija svemiraAstronomi su objavili dosad najveću fotografiju u boji svemira u koju je utkano sedam miliona slika galaksija i zvezdanih sistema, od kojih se svaka sastoji od 125 miliona piksela.

Fotografija je rezultat desetogodišnjeg rada naučnika okupljenih oko projekta Sloan Digital Sky Survey, a objavljena je povodom 217. skupa Američkog astronomskog društva u Sijetlu, prenosi Bi-Bi-Si.

Na njoj se nalazi na hiljade miliona svemirskih objekata koji se mogu detaljno pregledati, što ovoj slici daje ne samo kulturnu već u naučnu težinu.

Blizu pola milijardi zvezda i galaksija otkriveno je i opisano zahvaljujući projektu Sloan koji stoji i iza Google Sky servisa pomoću kojeg korisnici Interneta mogu da skeniraju svemir poput sopstvene ulice.

Sloan podržava, takođe, i Galaxy Zoo projekat koji astronomima amaterima pruža mogućnost da "posmatraju" galaksije na svojim kompjuterima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik