Pet interesantnih činjenica o Moskvi

M.D.
Oct 19 2021

Mnogi zapadnjaci imaju predrasude o Moskvi kao mističnom sovjetskom gradu. Međutim, glavni grad Rusije jedan je od najmodernijih i zasigurno najinteresantnijih gradova za posetu na svetu.

O Moskvi već znamo da je najveći grad na evropskom kontinentu i da predstavlja ključni je politički, ekonomski, kulturni i naučni centar ne samo Rusije već i istočne Evrope. Ali osim toga, ovaj grad krase i brojne zanimljivosti za koje verujemo da do sada niste čuli. U nastavku teksta vam donosimo neke od njih.

1. Plaćanje metroa sklekovima

Moskovski metro je nadaleko čuven po svojim stanicama koje krase umetnička dela ruskih umetnika, ali bi mogao postati poznat i po interesantnom sistemu naplate karata. Naime, pred Olimpijske igre u Sočiju 2014. godine na pojedinim stanicama instaliran je aparat za karte koji prihvata 30 sklekova kao vid plaćanja u cilju promocije sporta i podsticanja ljudi na veću fizičku aktivnost.

2. Moskovski psi lutalice mogu da se kreću metroom

Kad smo kod metroa, manje je poznato da je psima lutalicama dozvoljeno kretanje kroz podzemnu železnicu. Kako bi preživeli oštre zime, moskovski psi su spas pronašli upravo na ovom mestu, gde su i razvili sposobnost prepoznavanja stajališta po najavama sa zvučnika. Zanimljivo je i da je prva životinja koja je lansirana u orbitu, Lajka, upravo moskovski pas lutalica. Naime, sovjetski naučnici su pretpostavljali da je ona već naučila kako da se nosi sa uslovima izuzetne hladnoće i gladi.

3. Twin Stars Diner restoran

U Moskvi postoji restoran „Twin Stars Diner“ koji zapošljava isključivo identične blizance. Svi radnici, konobarice, barmeni, pa čak i kuvari, dele svoj položaj sa svojim jednojajčanim blizancem i nose istu odeću. Vlasnik restorana kaže da je koncept inspirisan sovjetskim filmom iz 1964. godine „Kraljevstvo iskrivljenih ogledala“ u čijem je centru radnje mlada žena koja se suočava sa svojim alter egom u alternativnom svetu.

4. Crveni trg zapravo nema veze sa crvenom bojom

Najpoznatiji simbol Moske je svakako Crveni trg. Ono što je mnogima nepoznato jeste da ovakva naziv nema nikakve veze sa komunizmom niti crvenom bojom. Naime, ruski naziv crvenog trga je „Красная площадь“, a pridev „красный“ u vreme kada je trg dobio ime, negde oko 1600- godine, označavao je nešto lepo i divno. Vremenom se ovom rečju počela da se označava crvena boja, pa je tako i trg dobio drugačiji naziv.

5. Moskovski „crni“ taksi

Ukoliko se nađete na ulici u Njujorku i podignete ruku, najverovatnije će se zaustaviti žuti taksi. Međutim, ukoliko to učinite u Moskvi, postoji velika mogućnost da će se zaustaviti regularan vozač i pitati vas gde želite da odete. Zbog mogućnosti da se prevezu do određene lokacije po znatno nižoj ceni, Moskovljani često preferiraju ovu metodu „taksiranja“ na crnom tržištu. Iako je ova praksa nezakonita od 2011. godine, i dalje je vrlo česta pojava na moskovskim ulicama. Zbog toga se turistima preporučuje naročit oprez, jer mogu biti žrtve prevara, te da koriste proverena prevozna sredstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik