Pronađen smaragd velike vrednosti u poljima kukuruza

Bez autora
Sep 01 2010

U Severnoj Karolini, u jami u poljima kukuruza, pronađen je smaragd, enormne veličine, zbog čega ga porede sa dragim kamenjem na kruni ruske carice Katarine Velike.Smaragd od skoro 65 karata, nazvan po carici Karolini, pronađen je na farmi, dobro poznatoj po tragačima za blagom, koji su uz dnevnicu od 3 dolara, nekada, izvlačili zelene kamenčiće. Posle obrade, dragulj teži polovinu svoje originalne mase...

Pronađen smaragd velike vrednosti u poljima kukuruzaU Severnoj Karolini, u jami u poljima kukuruza, pronađen je smaragd, enormne veličine, zbog čega ga porede sa dragim kamenjem na kruni ruske carice Katarine Velike.

Smaragd od skoro 65 karata, nazvan po carici Karolini, pronađen je na farmi, dobro poznatoj po tragačima za blagom, koji su uz dnevnicu od 3 dolara, nekada, izvlačili zelene kamenčiiće. Posle obrade, dragulj teži polovinu svoje originalne mase.

Po rečima  C.R. Cap" Beesley–a, gemologa, koji je ispitao smaragd, njegov kvalitet je u rangu sa smaragdom sa broša Katarine Velike, koja je vladala u 18. veku, prodatog u aprilu na aukciji za 1.65 miliona dolara u aukcijskoj kući Kristi (Christie's auction house) u Njujorku. Beasley je izjavio da je to najveći smaragd ikada nađen na teritoriji Severne Amerike. 

Robert Simon, vlasnik Windsor Jewelers u Winston-Salem, je izjavio da je pravi kuriozitet naći takav smaragd izvan teritorija južne Afrike i Azije, naglasivši da većina kamenja izvučena u Severnoj Americi nije ni blizu ranga dragog kamenja.

Terry Ledford, pronalazač ovog smaragda, kaže da u početku nije ni znao da je otkrio samragd, već je naknadnim sečenjem velikog grumena, ugledao fino prelamanje zelene boje, karakteristično za smaragde.

Pronalazač naglašava da će nastaviti sa daljim kopanjem, ali to će sigurno biti sa manje stresa, jer će nakon prodaje ovog smaragda, dalje kopanje vršiti samo iz ljubavi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik