Stigla nova verzija - "Mozilla Firefox 10"

Bez autora
Feb 03 2012

Jedan od najpopularnijih internet pretraživača “Mozilla Firefox” je 31. januara 2012. godine dobio poslednju verziju pod nazivom "Firefox 10", posle samo šest nedelja od izlaska verzije “Firefox 9”. Na prvi pogled, “Firefox 10” se nije mnogo promenio od prethodne verzije. U sistemskom smislu nova verzija nudi mnoga poboljšanja, dok je estetski ostala relativno ista.Ipak, nešto novo je obradovalo web programere, a to su alati koji će im dodatno olakšati rad na web stranici kao i analizu svoje, ali i ostalih web stranica. Poslednja verzija nudi prednosti prevashodno za programere, koji sada imaju bolji brži i bolji pristup programu.

Stigla nova verzija - "Mozilla Firefox 10"Jedan od najpopularnijih internet pretraživača “Mozilla Firefox” je 31. januara 2012. godine dobio poslednju verziju pod nazivom "Firefox 10", posle samo šest nedelja od izlaska verzije “Firefox 9”.

Na prvi pogled, “Firefox 10” se nije mnogo promenio od prethodne verzije. U sistemskom smislu nova verzija nudi mnoga poboljšanja, dok je estetski ostala relativno ista.

Ipak, nešto novo je obradovalo web programere, a to su alati koji će im dodatno olakšati rad na web stranici kao i analizu svoje, ali i ostalih web stranica. Poslednja verzija nudi prednosti prevashodno za programere, koji sada imaju bolji brži i bolji pristup programu.

“Mozilla” je pre 10 meseci ubrzala pojavljivanje novih verzija “Firefox-a”, tako da je u tom period izašlo čak šest novih verzija. Ovaj način i intenzitet objavljivanja novih verzija “Firefox-a” predstavlja odgovor na raspored objavljivanja novih verzija “Google Chrome-a” i predstavlja značajan napredak koji je učinila “Mozilla” u razvoju svog web pretraživača.

Glavne promene kod nove verzije “Firefox 10” uključuju promenu korisničkog interfejsa, tako da je popravljena traka sa adresama Location Bar, taster za napred (Forward) je sakriven i pojavljuje se samo kada prethodno pritisnemo taster za nazad (Back), a dodata je i podrška za nove CSS 3D transformacije koje omogućavaju rotiranje, izvrtanje, pomeranje predmeta u trodimenzionalnom području.

Jedna od najbitnijih promena koje donosi “Firefox 10” je to što će počevši od ove verzije, svi dodaci biti kompatabilni sa najnovijom verzijom, osim ukoliko to proizvođač dodatka drugačije ne navede. Ovo znači da svaki put kada se pojavi nova verzija “Firefox-a”, proizvođači dodataka neće morati da ažuriraju te dodatke da bi bili kompatabilni sa novom verzijom.

Pomoću opcije Page Inspector može se jednostavno ispitati struktura HTML koda bez napuštanja pretraživača, dok se pomoću opcije Site Inspector može uređivati stranica i pristupiti CSS-u. Ove nove mogućnosti bitno pojednostavljuju pregled CSS i HTML koda. Iako su bile najavljene još za verziju “Firefox 4”, odlagane su sve do sada. Dobra vest za web programere je da će se na ove funkcije tek staviti akcenat u verziji “Firefox 11”.

“Firefox 11” biće dostupan 13. marta 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik