Super HV bolji i od najboljeg televizora

Bez autora
Nov 17 2011

Kompanija "Šarp" (Sharp) razvila je LCD panel od 216 cm (85 inči) čija je rezolucija 16 puta veća od današnjih televizora visoke definicije (HD). Ekran je samo prototip proizveden za sledeću generaciju televizijskog sistema nazvanu "Super HV" (Hi-Vision), koja se trenutno razvija u Japanu.Sa 7.680 x 4.320 elemenata slike (piksela), "Super HV" će imati četiri puta više detalja po horizontali i po vertikali u odnosu na najbolje HDTV slike kakve se prikazuju danas (1.920 x 1.080 piksela).

Super HV bolji i od najboljeg televizoraKompanija "Šarp" (Sharp) razvila je LCD panel od 216 cm (85 inči) čija je rezolucija 16 puta veća od današnjih televizora visoke definicije (HD).

Ekran je samo prototip proizveden za sledeću generaciju televizijskog sistema nazvanu "Super HV" (Hi-Vision), koja se trenutno razvija u Japanu.

Sa 7.680 x 4.320 elemenata slike (piksela), "Super HV" će imati četiri puta više detalja po horizontali i po vertikali u odnosu na najbolje HDTV slike kakve se prikazuju danas (1.920 x 1.080 piksela).

Sistem razvija japanska javna radio-televizijska korporacija NHK - "Nipon Hoso Kjokaj" i prvi prikazi ranih prototipova pokazali su veoma oštre slike sa puno detalja i lepih boja.

Slike su toliko dobre da se gledalac oseća uronjen u scenu na način koji nije moguć današnjom tehnologijom trodimenzionalne (3D) televizije, kažu u "Šarpu".

Prve javne probe sistema "Super HV" treba da počnu 2020. godine, a razvoj LCD ekrana je jedan od poslednjih brojnih koraka prema ostvarenju tog cilja.

Zbog velike količine detalja svake slike, koja je ekvivalentna slici od 33 megapiskela, moraju se napraviti veoma složene kamere, mikseri, snimači, uređaji za prenos i ostala oprema koja će moći da odgovori zahtevima velikog propusnog opsega neophodnog za takve slike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik