Više ne prodaju slatkiš zbog optužbi da je rasistički

Bez autora
Jun 14 2020

Najveći švajcarski lanac supermarketa Migros uklonio je iz svojih trgovina slatkiš Mohrenkopf zbog brojnih kritika da širi rasizam.

U mnogim prodavnicama Migrosa protekla zabeležena je velika navala za ovim slatkišima nakon što je stiglo obaveštenje da više neće prodavati popularni proizvod švajcarske kompanije Dubler.

Ovaj potez Migrosa usledeo je nakon duge internet rasprave o čokoladnim poslasticama koja se pojavila usred aktuelnog svetskog talasa antirasizma nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

Sumnje u rasističku pozadinu švajcarskog čokoladnog mančmeloua pokrenuo je anonimini korisnik Tvitera koji je podstakao više rasprava o poreklu imena ovog slatkiša i korporativne odgovornosti kompanije koja vređa svoje kupce prodavajući Mohrenkopf (Moor's Head), prenosi Raša tudej.

Moor's Head odnosi se na heraldički prikaz glave, obično tamnopute osobe, prikazane iz profila s trakom oko čela.

"Dragi Migros, molim vas da odmah uklonite ovaj proizvod iz svoje ponude. Taj naziv je izrazito rasistički i ne odgovara političkoj korektnosti", napisao je na Tviteru jedan korisnik.

Nakon velikog odziva drugih korisnika, ovaj tvit je izbrisan, kao i anonimni nalog.

Novinar Kristijan Bek usprotivio se kritikama na račun švajcarskog slatkiša rekavši da nikada nije razmišljao o čoveku sa tamnom kožom kao o "Mohrenkopfu", prenosi Klix.

Drugi su celu raspravu okarakterisali kao "apsolutnu glupost" govoreći da ne može odjednom sve biti rasističko. Neki su čak istakli da je, bez obzira na moralne implikacije naziva slatkiša, cela bura na Tviteru besplatna reklama za proizvođača čokolade, odnosno kompaniju Dubler.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik