Windows XP napunio 10 godina i ide u penziju

Bez autora
Sep 02 2011

Microsoft operativni system Windows XP koji koristi skoro polovini računara u svetu, napunio je deset godina od pojavljivanja, a uskoro odlazi u penziju. Microsoft je 24. avgusta 2001. godine XP programu dodelio oznaku RTM (Release to Manufacturing), odnosno označio ga kao “spremnog za isporuku proizvođačima računara”.Microsoft nije obeležio godišnjicu svog popularnog operativnog sistema, u skladu sa prošlomesečnom odlukom prema kojoj će u aprilu 2014. biti stavljena tačka na Windows XP, odnosno prestaće pružanje tehničke podrške njegovim korisnicima.

Windows XP napunio 10 godina i ide u penzijuMicrosoft operativni system Windows XP koji koristi skoro polovini računara u svetu, napunio je deset godina od pojavljivanja, a uskoro odlazi u penziju.

Microsoft je 24. avgusta 2001. godine XP programu dodelio oznaku RTM (Release to Manufacturing), odnosno označio ga kao “spremnog za isporuku proizvođačima računara”.

Microsoft nije obeležio godišnjicu svog popularnog operativnog sistema, u skladu sa prošlomesečnom odlukom prema kojoj će u aprilu 2014. biti stavljena tačka na Windows XP, odnosno prestaće pružanje tehničke podrške njegovim korisnicima.

Analitičar Majkl Čeri, smatra da nije imalo šta ni da se slavi. “Korisnici koji vole XP i kažu da ne mogu bez njega, zapravo ne misle na originalni XP iz 2001, već na XP SP2, koji je objavljen u avgustu 2004.”, kaže Čeri.

To izdanje XP, za koje je i sam Microsoft priznao da je nesvakidašnje, dodalo je nove funkcionalnosti operativnom sistemu i značajno povećalo njegovu bezbednost. Od mnogih važnih izmena treba pomenuti unapređeni zaštitni zid za koji se podrazumevalo da bude uključen po pokretanju računara.

Prema podacima istraživačke kompanije "Net Applications", krajem jula XP se nalazio na 49,8 odsto svih računara sa Windowsom, što je prvi put od pojavljivanja da je njegov udeo pao na manje od 50 odsto.

Istovremeno, novi Microsoft operativni sistem Windows 7 nalazi se na 29,7 odsto svih računara sa vindouzom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik