Zašto je dobro imati profil na Facebooku

Bez autora
Mar 08 2011

Svi oni sati koje prosečan korisnik provede uređujući svoj profil, tagujući fotografije i menjajući statuse na Facebooku su samo neopisivo gubljenje vremena? Izgleda da nije baš tako - rezultati novog istraživanja pokazali su da vreme koje provedemo na Facebooku nije uludo utrošeno.Vreme koje posvetite "onlajn" strani svoje ličnosti pozitivno utiče na samopouzdanje. Za razliku od ogledala koje nam pomaže da uočimo sopstvene mane, Facebook u prvi plan ističe pozitivne osobine.

Zašto je dobro imati profil na FacebookuSvi oni sati koje prosečan korisnik provede uređujući svoj profil, tagujući fotografije i menjajući statuse na Facebooku su samo neopisivo gubljenje vremena?

Izgleda da nije baš tako - rezultati novog istraživanja pokazali su da vreme koje provedemo na Facebooku nije uludo utrošeno.

Vreme koje posvetite "onlajn" strani svoje ličnosti pozitivno utiče na samopouzdanje, kaže profesor Džefri Henkok sa Katedre za komunikacije Kornel univerziteta, prenosi "Dejli mejl".

"Za razliku od ogledala koje nam pomaže da uočimo sopstvene mane, Facebook u prvi plan ističe pozitivne osobine", kaže Henkok.

"Ipak, nije u pitanju samoobmana, već prosto pozitivan pristup samome sebi", dodaje on.

O čemu se radi? Kada biraju, na primer, fotografije koje će postaviti na svoj profil, ljudi se obično trude da one budu atraktivne, a na sličan način se i prilikom kreiranja profila korisnici trude da prezentuju pozitivnu verziju svoje ličnosti.

To kasnije ima pozitivan uticaj na samopouzdanje korisnika, pokazali su rezultati eksperimenta u kojem je učestvovalo 63 studenata sa Kornela.

Ispitanici su bili podeljeni u tri grupe, a od njih se očekivalo da reše desetak testova, kojima bi bio procenjen nivo njihovog samopouzdanja.

Prva grupa upitnik je popunjavala nakon tri minuta provedena na Facebooku, druga grupa odgovarala je na pitanja ogledajući se, dok ispitanici iz treće, kontrolne grupe nisu imali na raspolaganju ništa što bi moglo da im podstakne samopouzdanje.

Ispostavilo se da ispitanici iz "Facebook grupe" imaju mnogo više samopouzdanja od onih koji su na raspolaganju imali ogledalo i studenata iz kontrolne grupe.

"Skloni smo tome da Internet automatski proglašavamo 'velikim zlom', ali sada imamo eksperimentalni dokaz da postoji prilična psihološka dobrobit od Facebooka. Ako ljudima dozvolite da se predstave u pozitivnom svetlu, oni sebe počinju da doživljavaju na sasvi drugačiji način, i raste im samopouzdanje, svest o sopstvenoj vrednosti", zaključuje Henkok.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik