Zašto je kasica za štednju u obliku prasenceta

Bez autora
Mar 03 2024

Štednja novca nešto je što su nas učili od ranog djetinjstva. Svako od nas je kao mali dobijao neke novčiće od familije koje je čuvao kako bi nam roditelji kupovali omiljene slatkiše ili igračke.

Kada se sjetimo tog perioda, prva asocijacija je roze kasica u obliku praseta. Ovakav vid skladištenja novca decenijama je popularan te se ovakve kasice i danas mogu naći u svakoj prodavnici. Da li ste se zapitali zbog čega je baš ovog oblika i boje i kakve veze ima prase sa čuvanjem novca.

Roze kasica prasica je vremenski simbol djetinjstva i finansijske pismenosti. Bez obzira na brojne varijacije koje su danas dostupne, klasična roze kasica prasica ostaje jedan od najomiljenijih i najpopularnijih izbora za podučavanje djece o vrijednosti štednje od najranijeg uzrasta.

Ona ima posebno mjesto u srcima mnogih, simbolizujući ne samo čin štednje novca, već i služeći kao rana lekcija o finansijskoj odgovornosti. Njen ikonski dizajn i vesela boja čine je privlačnim izborom za djecu, a njena popularnost je izdržala test vremena.

Ipak, da bismo otkrili njeno pravo značenje, moramo se vratiti u – 15. vijek.

Naime, u 15. vijeku ljudi su svoj novac spremali u male okrugle lonce, od gline koja se zvala – svinja, odnosno ‘pygg’.

Oblik posude uistinu je izgledao kao prasica, a uskoro su zanatlije i lončari krenuli u izradu doslovnih malih svinja, iz čiste zabave. Okruglaste i s rupom za novac, podsjećale su na male domaće životinje koje su oduvijek bile na cijeni.

Tako je prasica dobila ulogu koju ima i danas, a s vremenom je postala ružičasta, piše The Mirror.

Poenta kasice prasice je da se ne može otvoriti, kako se novac ne bi uzimao prije nego je to uistinu nužno – da bi to neko učinio, trebalo je da je razbije. Otud naziv banka u ‘piggy bank’ izrazu, jer iz nje niste samo tako mogli izvući novac. Tako je nastala i engleska uzrečica – ‘break a bank’, odnosno razbiti banku, doslovno.

Ali, moderno doba ima niz modela koje imaju čep na dnu, stoga nije teško otvoriti je kad god zatreba, prenosi 24sata.hr.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik