Revolucija u najavi: Brodovi će sami crtati rute

Bez autora
Jun 11 2017

Јapanske brodarske kompanije su pokrenule saradnju sa brodograditeljima s ciljem razvoja samoupravljajućih teretnih brodova. Takozvani "pametni brodovi" koristiće vještačku inteligenciju za iscrtavanje najbezbjednije, najkraće i najisplativije rute sa aspekta potrošnje goriva, a trebalo bi da do 2025. godine uđu u upotrebu.Vještačka inteligencija će, takođe, biti korišćena da predvidi kvarove i druge probleme, što bi moglo pomoći da se smanji broj pomorskih nesreća. Јapanske kompanije planiraju da izgrade oko 250 samoupravljajućih brodova.

Revolucija u najavi: Brodovi će sami crtati ruteЈapanske brodarske kompanije su pokrenule saradnju sa brodograditeljima s ciljem razvoja samoupravljajućih teretnih brodova, javlja britanski javni servis BBC.

Takozvani "pametni brodovi" koristiće vještačku inteligenciju za iscrtavanje najbezbjednije, najkraće i najisplativije rute sa aspekta potrošnje goriva, a trebalo bi da do 2025. godine uđu u upotrebu.

Vještačka inteligencija će, takođe, biti korišćena da predvidi kvarove i druge probleme, što bi moglo pomoći da se smanji broj pomorskih nesreća.

Јapanske kompanije, kako navodi Bi-Bi-Si, planiraju da izgrade oko 250 samoupravljajućih brodova.

Procjenjuje se da će razvijanje ove tehnologije koštati na desetine milijardi jena (stotine miliona dolara).

Јapanski list "Nikei" je izvjestio da su brodarske kompanije poput Micui OSK Lajns i Nipon Јusen već započele saradnju sa brodograditeljima, među kojima je Јapan Marin junajted, dogovorivši dijeljenje troškova i ekspertize.

Prvi brodovi će imati manju posadu koja će nadzirati izvjesne operacije, ali postoji plan za razvijanjem potpuno autonomnog broda u budućnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik