Za spas mljekarstva stiže još 540.000 KM

Bez autora
Jun 22 2017

Agencija za agrarna plaćanja juče je na račune poljoprivrednih proizvođača u RS uplatila 1,06 miliona KM podsticaja, a u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su obećali da će u drugoj polovini ove godine obezbijediti dodatna sredstva za premiju za proizvedeno i otkupljeno sirovo mlijeko u visini od 0,01 KM po litru.U Ministarstvu ističu da će im za ove namjene trebati 540.000 maraka. Vlada Srpske je podržala naš prijedlog da smanjenje cijena u otkupu mlijeka nadoknadi RS i zbog toga će biti obezbijeđena dodatna sredstva da pokrije to umanjenje do kraja godine, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Za spas mljekarstva stiže još 540.000 KMAgencija za agrarna plaćanja juče je na račune poljoprivrednih proizvođača u RS uplatila 1,06 miliona KM podsticaja, a u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su obećali da će u drugoj polovini ove godine obezbijediti dodatna sredstva za premiju za proizvedeno i otkupljeno sirovo mlijeko u visini od 0,01 KM po litru.

U Ministarstvu ističu da će im za ove namjene trebati 540.000 maraka.

- Vlada Srpske je podržala naš prijedlog da smanjenje cijena u otkupu mlijeka nadoknadi RS i zbog toga će biti obezbijeđena dodatna sredstva da pokrije to umanjenje do kraja godine - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodali su da su zbog rasta proizvodnje mlijeka za pet odsto u odnosu na prošlu godinu povećane zalihe mlijeka i mliječnih proizvoda.

- Mljekarska industrija je zbog toga prisiljena da izostavlja jedan broj proizvođača iz procesa otkupa i smanjuje cijene preuzimanja sirovog mlijeka - naveli su u ministarstvu.

Predsjednik poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da su mljekari zadovoljni odlukom Vlade i ministarstva, jer ovim neće dalja proizvodnja biti dovedena u pitanje.

- Ministarstvo će nam pomoći da se riješimo viška mlijeka koje postoji u mljekarama, jer bi taj višak mogao blokirati otkup, a samim tim bi došlo i do blokade proizvodnje. Tih pola miliona maraka će nam pomoći da održimo tržišnu utakmicu sa nelojalnom konkurencijom - rekao je Usorac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik