Konzum u idućih mjesec dana zatvara 27 trgovina

Bez autora
Jun 25 2017

U sljedećih mjesec dana zatvorit će se 27 trgovina Konzuma, otkrila je Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine, prema informaciji koju je dobila od Radničkog vijeća te tvrtke, a radit će se većinom o manjim trgovinama s najviše pet zaposlenika. Kako je otkrila Štulić, dio radnika koji rade u tim trgovinama bit će prebačeno u druge trgovine poput onih na obali, s obzirom na to da za njih postoji potreba zbog sezone, a postoji mogućnost da će u slučaju ako te trgovine budu dane u najam drugim tvrtkama, zaposlenici biti "prebačeni" u ta poduzeća. Sukladno kolektivnom ugovoru, nastavlja predsjednica tog sindikata, radnici bi se prilikom zatvaranja trgovina trebali zbrinuti, s obzirom na to da prema ugovoru postoji otkazni rok, kao i pravo na otpremninu. Štulić ističe kako su u Sindikatu svjesni toga da se radi o izvanrednoj situaciji, no da se zasad normalno radi.

Konzum u idućih mjesec dana zatvara 27 trgovinaU sljedećih mjesec dana zatvorit će se 27 trgovina Konzuma, otkrila je Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine, prema informaciji koju je dobila od Radničkog vijeća te tvrtke, a radit će se većinom o manjim trgovinama s najviše pet zaposlenika.

Kako je Jutarnjem listu otkrila Štulić, dio radnika koji rade u tim trgovinama bit će prebačeno u druge trgovine poput onih na obali, s obzirom na to da za njih postoji potreba zbog sezone, a postoji mogućnost da će u slučaju ako te trgovine budu dane u najam drugim tvrtkama, zaposlenici biti "prebačeni" u ta poduzeća.

Sukladno kolektivnom ugovoru, nastavlja predsjednica tog sindikata, radnici bi se prilikom zatvaranja trgovina trebali zbrinuti, s obzirom na to da prema ugovoru postoji otkazni rok, kao i pravo na otpremninu. Štulić ističe kako su u Sindikatu svjesni toga da se radi o izvanrednoj situaciji, no da se zasad normalno radi.

Ističe da nema informaciju koliko bi se trgovina prilikom procesa restrukturiranja zatvorilo, no Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma, u srijedu je najavio da bi se brojka mogla kretati između 80 i 100. Pritom je Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor, izjavio da će uz smanjenje neprofitabilnih trgovina, istovremeno raditi na otvaranju novih, tako da je moguće da se i u njima zaposli dio radnika. Dio zaposlenika stekao je i uvjete za mirovinu, naglasila je Štulić i dodala kako su sindikalni povjerenici u stalnom kontaktu s upravom Konzuma koja ih obavještava o daljnjim koracima. S Ramljakom su se, pak, našli na sastanku i on ih je informirao o koracima "snimanja" prometa u Konzumu kako bi se mogla stvoriti operativna dobit.

Ramljak je jučer u Sarajevu progovorio i o otpuštanjima radnika u BiH, gdje se treći put sastao s predstavnicima tamošnje vlade, rekavši kako situacija u BiH nije kritična te da ne treba razmišljati o otpuštanju velikog broja ljudi. Potvrdio je da će funkcioniranje tvrtki-kćeri tog koncerna registriranih u BiH u sljedećem razdoblju biti prioritet njegova djelovanja.

- Moj fokus će sada biti situacija u BiH. Nije tajna, i ja sam to izjavljivao, da je nama prioritet stabilizirati situaciju na tržištu BiH s obzirom na to da tu, ne krijemo, imamo određenih problema s dobavljačima - rekao je Ramljak. O pojedinostima na kojima se radi nije želio govoriti, nego je tek natuknuo da je rješenje "na vidiku" te da timovi u Konzumu i Mercatoru zajedno s vanjskim savjetnicima rade na evaluaciji poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik