Imovina Alumine odlazi na doboš

Bez autora
Jun 25 2017

Firma "Pavgord" iz Foče podnijela je zahtjev za nastavak izvršnog postupka protiv "Alumine" iz Zvornika prodajom njene pokretne i nepokretne imovine. Dodatnu brigu u "Aluminu" unijela je i neizvjesnost od razvoja situacije, s obzirom na to da u ponedjeljak ističe privremena deblokada njenih računa. Osnovni sud u Zvorniku je na zahtjev "Pavgorda" 12. aprila blokirao račun "Alumine", a deblokirao ga je dvije sedmice kasnije na 60 dana. "Pavgord" želi da namiri potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala na osnovu kredita datih povezanim preduzećima koja su, kao i "Alumina", poslovala u sastavu Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika, koja je u stečaju. Okružni privredni sud u Bijeljini, prije deblokade "Alumininih" računa, odbio je tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od "Birča" tražila 155 miliona maraka, a koje je "Pavgord" od Litvanaca otkupio za 6,4 miliona evra.

Imovina Alumine odlazi na dobošFirma "Pavgord" iz Foče podnijela je zahtjev za nastavak izvršnog postupka protiv "Alumine" iz Zvornika prodajom njene pokretne i nepokretne imovine.

Dodatnu brigu u "Aluminu" unijela je i neizvjesnost od razvoja situacije, s obzirom na to da u ponedjeljak ističe privremena deblokada njenih računa.

Osnovni sud u Zvorniku je na zahtjev "Pavgorda" 12. aprila blokirao račun "Alumine", a deblokirao ga je dvije sedmice kasnije na 60 dana. "Pavgord" želi da namiri potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala na osnovu kredita datih povezanim preduzećima koja su, kao i "Alumina", poslovala u sastavu Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika, koja je u stečaju. Okružni privredni sud u Bijeljini, prije deblokade "Alumininih" računa, odbio je tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od "Birča" tražila 155 miliona maraka, a koje je "Pavgord" od Litvanaca otkupio za 6,4 miliona evra.

Pravni zastupnik "Alumine" Vladimir Milošević kaže da niko ne zna šta će se dešavati u ponedjeljak nakon isteka deblokade, ali da do prodaje imovine, založenih stvari i vozila ne može doći dok sud ne odluči o prigovoru "Alumine" na blokadu računa.

- Ipak, ako bi u ponedjeljak donijeli odluku o prigovoru i prihvatili zahtjev "Pavgorda", zapljena bi mogla odmah da počne. Odmah nakon blokade računa uložili smo prigovor, ali Osnovni sud u Zvorniku ni nakon dva mjeseca nije donio odluku. Nije jasno zašto to nije urađeno jer je sud po hitnoj proceduru trebalo da odbije ili prihvati prigovor. Ovako je "Alumina" u talačkoj situaciji i trpi ogromnu materijalnu štetu jer ne može da posluje normalno - rekao je Milošević.

Istakao je da nisu dobili zahtjev "Pavgorda" za nastavak izvršnog postupka.

- U cijelom postupku dešavaju se neuobičajene i neobjašnjive stvari. Račun je bio blokiran na oko 155 miliona maraka, a u prigovoru je navedeno da "Pavgord" nije preuzeo toliko, nego oko 122 miliona maraka. Sada imamo situaciju da sudija nalaže vještačenje visine iznosa potraživanja. Sve rade obrnuto. Prvo je blokiran račun, a onda provjeravaju koji je iznos - kaže Milošević.

Predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Milorad Motika kazao je da će sve biti  jasno u ponedjeljak.

- Nemam nikakav interes da pravim spektakl, niti da spekulišem. Ako to zakonski mogu, neka blokiraju račun, ali neka svako radi svoj posao kako treba - i mi, i sud i "Pavgord". Ako dokažu da je ovo njihovo, ja ću odmah da se spakujem i odem - kaže Motika.

Pravni zastupnik "Pavgorda" Aleksandar Sajić kaže da nije bilo nikakvih pregovora o potraživanju sa drugim povjeriocima Fabrike glinice "Birač" i da je "Pavgord" prije nekoliko dana tražio nastavak izvršnog postupka.

- Imajući u vidu poteškoće koje bi blokadom računa nastale za "Aluminu", a "Pavgord" ima želju da "Alumina" što bolje posluje, mi smo tražili nastavak izvršnog postupka prvo prodajom založenih pokretnih stvari i opreme, zatim nekretnina, pa udjela u "Alumini", a tek onda kao posljednju opciju blokadu računa - rekao je Sajić i dodao da "Pavgord" mora da nastavi pravnu borbu iako je bio spreman da sa ostalim povjeriocima "Birča" postigne dogovor čak i na svoju štetu.

Sud

Portparol zvorničkog suda Čedo Jović rekao je da je nadležnima proslijedio pitanja iz "Glasa Srpske" u vezi sa "Aluminom", ali odgovori u petak nisu stigli.

"Alumina" je ranije Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH podnijela žalbu na rad sudije Osnovnog suda u Zvorniku Jelene Todorović, koja je zadužena za ovaj slučaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik