Šumadijska šljivovica kao zaštićeni brend

Bez autora
Dec 06 2017

Šumadijska šljivovica uskoro bi mogla da postane zaštitni proizvod regije i brend prepoznatljiv i van granica naše zemlje. Proizvođači rakije su udruženi odlučili da poput vinara, koji imaju vino regije Šumadijsku ružicu, naprave jedinstvenu šljivovicu po kojoj je ovaj kraj već tradicionalno poznat. Za Udruženjem vinara koji su napravili jedinstveno vino regije krenuli su i proizvođači rakije iz Šumadije koji su se okupili oko iste ideje, kako bi u svojim destilerijama proizvodili jedinstvenu šljivovicu koja bi na taj način postala zaštićeni proizvod regije. Put za dobijanje zaštite je isti i za vino i za rakiju i za svaki drugi proizvod. Mi moramo da prvo zaštitimo ime regije pa onda da idemo ka tome, kao vinari što su napravili ružicu, da i mi napravimo jednu šljivovicu.

Šumadijska šljivovica kao zaštićeni brendŠumadijska šljivovica uskoro bi mogla da postane zaštitni proizvod regije i brend prepoznatljiv i van granica naše zemlje. Proizvođači rakije su udruženi odlučili da poput vinara, koji imaju vino regije Šumadijsku ružicu, naprave jedinstvenu šljivovicu po kojoj je ovaj kraj već tradicionalno poznat.

Za Udruženjem vinara koji su napravili jedinstveno vino regije krenuli su i proizvođači rakije iz Šumadije koji su se okupili oko iste ideje, kako bi u svojim destilerijama proizvodili jedinstvenu šljivovicu koja bi na taj način postala zaštićeni proizvod regije.

"Put za dobijanje zaštite je isti i za vino i za rakiju i za svaki drugi proizvod. Mi moramo da prvo zaštitimo ime regije pa onda da idemo ka tome, kao vinari što su napravili ružicu, da i mi napravimo jednu šljivovicu. Ovo je jedan region koji dosta proizvodi šljivu i koji ima dugu tradiciju u proizvodnji rakije. Takođe mi smo jedna od najvećih šljivarskih regija u Srbiji. Sve su to male porodične destilerije koje su nastavile da rade tradicionalne proizvode sa savremenom tehnologijom", kaže Goran Miailović, predsednik udruženja "Šumadijska rakija".

"Moje mišljenje je da Srbija treba da propagira sve voćne rakije ali da na prvom mestu bude rakija šljivovica jer je to nešto što pripada i našoj tradiciji. Ovaj projekat i ima za cilj da svi nastupimo udruženi na nekim novim tržištima. U Srbiji ima veliki broj novih destilerija i one se svaka za sebe probijaju na tržište, a naravno da je lakše izaći sa proizvodom, kada dođe do neke saradnje na različita evropska i svetska tržišta. Rakija od šljive spada u najbolja žestoka pića na svetu, odmah posle konjaka, a znatno je ispred viskija ili nekih drugih pića koja su znatno lošijeg kvaliteta nego naša šljivovica", kaže Vidosav Todosijević, tehnolog destilerije "Čolić".

Zaštita geografskog porekla podrazumeva i proizvod visokog kvaliteta. Uz sve to ide i pozicioniranje Šumadije kao regije koja bi mogla da postane prepoznatljiva upravo po ovom proizvodu. Ono što nedostaje upravo je i legalni tok prodaje ovog žestokog pića.

"Kada kažemo Šumadija uglavnom prvo pomislimo na šljivu i šljivovicu. Međutim i tu postoje brojni izazovi. Postoji neka procena da se u Šumadiji godišnje proizvede oko 7 miliona litara rakije. Skoro svako domaćinstvo, kao što znamo ima neku sopstvenu malu proizvodnju rakije. Međutim svega 20 odsto od čitave te količine ide kroz legalne tokove i proizvodi se od strane registrovanih privrednih subjekata. Mi između ostalog želimo da se bavimo i ovom oblašću tako da imamo i brendiranje šumadijske šljivovice ali i vraćanje proizvođača u legalne tokove", kaže Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Projekat Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja podrazumeva osnaživanje proizvođača kroz stvaranje jedinstvenog proizvoda. Vinari su već napravili vino regije a očekuje se da će tim koracima uskoro krenuti i proizvođači rakije iz Šumadije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik