Prestižni simpozijum "World Minds" od 2019. i u Beogradu

Bez autora
Dec 07 2017

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i osnivač organizacije "World Minds" Rolf Dobeli saopštili su danas da će se u Srbiji, prvoj i jedinoj državi na svetu pored Švajcarske, održati prestižni simpozijum "World Minds" koji okuplja najveće mislioce sveta. Ona je, na godišnjem simpozijumu "World Minds" u Cirihu, istakla da su to omogućili odlični rezultati ekonomskih reformi, jasna politika Vlade da Srbiju gradi na inovacijama i tehnologiji, uz značajne rezultate naučne, kulturne i akademske zajednice. Navela je da će se od 2019. godine, u Beogradu svake druge godine, u saradnji sa švajcarskom organizacijom "World Minds", održavati prestižni skup koji okuplja više od 400 svetskih lidera u inovacijama, nauci, tehnologijama, ekonomiji, umetnosti, medicini i drugim oblastima.

Prestižni simpozijum "World Minds" od 2019. i u BeograduPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i osnivač organizacije "World Minds" Rolf Dobeli saopštili su danas da će se u Srbiji, prvoj i jedinoj državi na svetu pored Švajcarske, održati prestižni simpozijum "World Minds" koji okuplja najveće mislioce sveta.

Brnabić je, na godišnjem simpozijumu "World Minds" u Cirihu, istakla da su to omogućili odlični rezultati ekonomskih reformi, jasna politika Vlade da Srbiju gradi na inovacijama i tehnologiji, uz značajne rezultate naučne, kulturne i akademske zajednice.

Ona je navela da će se od 2019. godine, u Beogradu svake druge godine, u saradnji sa švajcarskom organizacijom "World Minds", održavati prestižni skup koji okuplja više od 400 svetskih lidera u inovacijama, nauci, tehnologijama, ekonomiji, umetnosti, medicini i drugim oblastima.

Predsednica Vlade je rekla da je ta organizacija usmerena na promociju inovacija kojima se unapređuje način na koji moderni svet funkcioniše i fundamentalno menja život savremenog čoveka.

Brnabić je dodala da će Beograd na taj način biti svetski centar za razmenu prestižnih inovativnih rešenja u oblasti robotike, astorfizike, medicine, molekularne biologije, psihologije, marketinga, umetnosti, sporta.

Prema njenim rečima, poseban fokus biće na učešću mladih istraživača, studenata na doktorskim i post-doktorskim studijama iz Srbije i čitavog regiona.

Pod okriljem švajcarske organizacije, a na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, Beograd će postati prvi grad, nakon Ciriha, u kojem će se održavati godišnji skupovi članova ove ugledne svetske organizacije, podvukla je predsednica Vlade.

Ona je podsetila na to da je tokom posete delegacije švajcarskih privrednika Srbiji ove jeseni, inicirala da Beograd bude domaćin ovih simpozijuma, što je na današnjem skupu i potvrđeno.

Brnabić je rekla da kreiranje novih znanja i pristup najnovijim otkrićima iz čitavog sveta jeste osnov moderne ekonomije, naučnog, društvenog i kultrunog napretka i jačanja konkurentnosti jedne države.

Zbog toga je Vlada Srbije odlučila da započne partnerstvo sa prestižnom švajcarskom orgnizacijom koja će pomoći da u našu zemlju dovedemo najumnije ljude današnjice i pružimo priliku domaćim stručnjacima da sa njima razmene iskustva i predstave svoja dostignuća, dodala je predsednica Vlade.

Brnabić je naglasila da će "World Minds Belgrade" okupljati inovatore, naučnike, biznis lidere i umetnike, koji će na inspirativan način predstavljati ideje novog doba.

Činjenica da je švajcarski "World Minds" izabrao Srbiju za svog prvog partnera priznanje je našoj zemlji i najbolji je dokaz potencijala koje Srbija ima, naglasila je predsednica Vlade.

"World Minds" je osmišljen tako da govornici prezentuju najzanimljivija i najnovija otkrića u inovacijama i nauci i drugim oblastima društvenog delovanja.

Održava se u decembru, kako bi bila predstavljena najbolja rešenja te godine iz celog sveta o kojima se na skupu razgovara.

Okupljanje lidera iz brojnih, često i raznorodnih oblasti omogućava razmenu ideja koje pokreću potpuno drugačije sagledavanje sveta, što je glavni princip rada ove organizacije.

Prvi od tri dogovorena skupa odžaće se u maju 2019. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Vladi Srbije će u organizaciji događaja podršku pružiti i Inicijativa digitalna Srbija.

Regionalna zajednica inovatora, naučnika i mislioca okupljena oko"World Minds Belgrade" postaće deo šire mreže među čijim najeminentnijim članovima su i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Kurt Vitrih, filozof i predavač na Londonskoj školi za ekonomiju (London School of Economics) Džon Grej, direktor centra u berlinskom Maks Plank Institutu Gerd Gigerencer, ekonomista Pol Romer i drugi.

Na prošlogodišnjem simpozijumu "World Minds" u Cirihu govorio je tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić, dok je Ana Brnabić učestvovala kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Pored predsednice Vlade i njenog tima, na ovogodišnjem "World Minds" simpozijumu u Cirihu, Srbiju su predstavljale ambasadorka Srbije u Švajcarskoj Snežana Jovanović, izvršna direktorka inicijative "Digitalna Srbija" Veronika Tasić i predstavnik Biosens instuta u Novom Sadu Vesna Crnojević Bengin.

"World Minds" je neprofitna organizacija koja od 2008. godine povezuje lidere u oblasti inovacija, nauke, umetnosti i ekonomije iz čitavog sveta.

Organizacija je usmerena na promociju inovacija kojima se unapređuje način na koji moderni svet funkcioniše i fundamentalno menja život savremenog čoveka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik