Fiskalni savet: Završiti privatizaciju preduzeća u 2018.

Fiskalni savet rekao je danas da je u narednoj godini neophodno da se završi privatizacija državnih preduzeća koje godinama crpe sredstva iz budžeta za njihov opstanak. Takođe, javne finansije Srbije su još uvek daleko od uređenih i pored dostizanja održivog nivoa fiskalnog deficita, što bi trebalo imati u vidu prilikom usvajanja budžeta za narednu godinu, ocena je Fiskalnog saveta Srbije. Na konferenciji na kojoj je predstavljena ocena budžeta za narednu godinu, Savet je podsetio da u Srbiji postoji oko 150, kako kažu, mahom neuspešnih državnih preduzeća u privatizaciji u kojima radi oko 50.000 zaposlenih. Iako Petrohemija i RTB Bor trenutno ne prave gubitke to je posledica povoljnih tržišnih okolnosti, pre svega cene sirovina na svetskom tržištu a ne njihovih reformi, rekao je član Saveta Nikola Altiparmarkov. Fiskalni savet zato smatra da ih je neophodno što pre privatizovati jer kako ocenjuju uslovi na tržištu mogu brzo i lako da se promene.

Fiskalni savet: Završiti privatizaciju preduzeća u 2018.Fiskalni savet rekao je danas da je u narednoj godini neophodno da se završi privatizacija državnih preduzeća koje godinama crpe sredstva iz budžeta za njihov opstanak.

Takođe, javne finansije Srbije su još uvek daleko od uređenih i pored dostizanja održivog nivoa fiskalnog deficita, što bi trebalo imati u vidu prilikom usvajanja budžeta za narednu godinu, ocena je Fiskalnog saveta Srbije. ...

Na konferenciji na kojoj je predstavljena ocena budžeta za narednu godinu, Savet je podsetio da u Srbiji postoji oko 150, kako kažu, mahom neuspešnih državnih preduzeća u privatizaciji u kojima radi oko 50.000 zaposlenih."Iako Petrohemija i RTB Bor trenutno ne prave gubitke to je posledica povoljnih tržišnih okolnosti, pre svega cene sirovina na svetskom tržištu a ne njihovih reformi", rekao je član Saveta Nikola Altiparmarkov.

Fiskalni savet (FS) zato smatra da ih je neophodno što pre privatizovati jer kako ocenjuju uslovi na tržištu mogu brzo i lako da se promene.

Uz to, kažu tokom 2018. godine neophodno je rešiti i problem Azotare, čiji trenutni gubici, kažu, opterećuju bilanse Srbijagasa jer ovo preduzeće, napominju, ni u ovoj godini nije plaćalo dobijeni gas.

"U Fiskalnoj strategiji ne prepoznaje se čvrsta namera Vlade da se problem preduzeća u privatizaciji trajno reši ni u srednjem roku do 2020. godine a loš nagoveštaj je i to što budžet za 2018. godinu predviđa za otpremnine zaposlenima u ovim preduzećima dve milijarde dinara što je dovoljno za isplatu socijalnih programa za oko 3.000 radnika", ističu u FS.ž

Deficit smanjen 2,2 mlrd evra, ali... 

"Dostignut nizak fiskalni deficit predstavlja veliki i nesporan uspeh fiskalne konsolidacije. U prethodne tri godine Vlada je uspela merama konsolidacije i snažnim poboljšanjem naplate javnih prihoda da smanji godišnji deficit države za 2,2 milijarde evra, odnosno sa 6,6 odsto na oko 0,5 odsto BDP-a", istakli su danas članovi Fiskalnog saveta na konferenciji za medije.

Srbija, međutim, kako upozoravaju, i dalje ima visok javni dug, ogromne probleme u poslovanju javnih i državnih preduzeća, neuređene lokalne budžete, a kvalitet javnih usluga je veoma nizak.

Zbog svega toga, Fiskalni savet je pozvao da se u narednoj godini vodi odgovorna fiskalna politika i da se izbegava donošenje populističkih mera koje, kako kažu, pored kratkoročnih koristi, dugoročno imaju veoma loš uticaj na kvalitet života građana.

Govoreći o zaradama, članovi FS su naveli da se godinama govori da će  zarade u javnom sektoru biti regulisane, odnosno da će biti urađena kategorizacija načina i visine isplate po sektorima.

"Veliki su dispariteti u zaradama i unutar samih sektora.Predlagali smo da masa zarada za isplatu u javnom sektoru bude 5,0 odsto širom javnog sektora. Nema analiza koje govore kako je vlada odlučila kome ide koliki procenat povećanja", rekao je član FS Vladimir Vučković, i dodao da nema reformi kada se govori o strukturi zaposlenih.

Na svakih pet radnika koji odu u penziju može da se dovede jedan novi radnik, objašnjava Vučković, komentarišući funkcionisanje posebnog tela vlade koje se bavi zapošljavanjem.

FS je uputio zamerke na rad tela vlade koje se bavi zapošljavanjem, ocenivši ga kao "centralizovano telo koje ne sme i ne može da upravlja zapošljavanjem u državi".

"Naredna godina ne nagoveštava u ovom smislu veće promene, jer je svega 400 miliona dinara predviđeno za otpremnine za narednu godinu, dok je ranije bilo 2,0 milijarde", što, prema oceni Vučkovića, govori da se problemu smanjenja broja zaposlenih "nije pristupilo ozbiljno".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik