Opala proizvodnja električnih uređaja: Aparati stižu iz uvoza

Bez autora
Dec 10 2017

Proizvodnja kućnih električnih aparata "povukla je ručnu". Podaci statistike otkrivaju da je u oktobru došlo do negativnog zaokreta u proizvodnji električne opreme. U prvih deset meseci sa "traka" je silazilo 11,7 odsto više proizvoda nego u istom periodu lane. U desetom mesecu, razlika u odnosu na prošlu godinu svela se na svega 2,9 odsto. Istovremeno, upozoravaju saradnici "Makroekonomskih analiza i trendova" porastao je uvoz ovih uređaja. Usporila je proizvodnja aparata za domaćinstvo, ali to treba ukrstiti sa podacima o uvozu, koji je porastao, kaže ekonomista Stojan Stamenković. Sada se postavlja pitanje šta se dešava, da li se menja struktura tražnje. Treba da vidimo da li su se potrošači okrenuli uvoznim aparatima i zašto. Možda je razlog tome cena. U periodu poslednja četiri meseca, u ovoj grani je postignut međugodišnji pad u proseku od 15 odsto.

Opala proizvodnja električnih uređaja: Aparati stižu iz uvozaProizvodnja kućnih električnih aparata "povukla je ručnu". Podaci statistike otkrivaju da je u oktobru došlo do negativnog zaokreta u proizvodnji električne opreme.

U prvih deset meseci sa "traka" je silazilo 11,7 odsto više proizvoda nego u istom periodu lane. U desetom mesecu, razlika u odnosu na prošlu godinu svela se na svega 2,9 odsto. Istovremeno, upozoravaju saradnici "Makroekonomskih analiza i trendova" porastao je uvoz ovih uređaja.

- Usporila je proizvodnja aparata za domaćinstvo, ali to treba ukrstiti sa podacima o uvozu, koji je porastao - kaže ekonomista Stojan Stamenković.

- Sada se postavlja pitanje šta se dešava, da li se menja struktura tražnje. Treba da vidimo da li su se potrošači okrenuli uvoznim aparatima i zašto. Možda je razlog tome cena. U periodu poslednja četiri meseca, u ovoj grani je postignut međugodišnji pad u proseku od 15 odsto.

Odgovor smo potražili kod proizvođača električnih uređaja u Srbiji. I potraga nije dugo trajala. Na nalaze statistike svakako je uticala poslovna politika "Gorenja". Kako smo čuli u ovoj kompaniji, ove godine planiraju manju proizvodnju.

- Plan za 2017. godinu je proizvodnja 670.000 aparata u Valjevu, što je za oko 15 odsto manje nego prethodne godine - odgovaraju u "Gorenju". - Glavni razlog za to je ukidanje proizvodnje neprofitabilnih uređaja koje smo zamenili nabavkom.

Najveći značaj

Među oblastima koje imaju najveći značaj za ukupan rezultat prerađivačke industrije, proizvodnja hrane je imala rast od 0,6 odsto. Proizvodnja koksa i derivata nafte je veća 5,7 odsto, metalnih proizvoda 11,3 odsto, a farmaceutskih proizvoda 8,9 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik