Oružari traže izuzeće iz privatizacije

Bez autora
Jan 16 2018

Skupština sindikata Zastave oružje zatražila je danas od nadležnih u Ministarstvu odbrane da ta fabrika bude izuzeta iz najavljene privatizacije preduzeća Odbrambene industrije Srbije. Kragujevački oružari ističu da za razliku od ostalih fabrika OIS, kragujevačka ima složen proizvodni proces, koji je od strateškog značaja za bezbednost zemlje, i koji bi privatizacijom najozbiljnije mogao da bude ugrožen. Zastava fabrika oružja postoji već 165 godina, i najstarije je industrijsko preduzeće na Balkanu, te bi od nje, smatraju u oružarskom sindikatu, trebalo da počne reindustrijalizacija Srbije. Zbog zahteva da budu izuzeti iz privatizacije predviđene novim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, predstavnici sindikata Zastave oružje neće danas prisustvovati sastanku sindikalnih organizacija ostalih preduzeća OIS sa nadležnima u Ministarstvu odbrane, gde će, kako se očekuje, biti reči o situaciji, problemima i budućnosti domaće vojne industrije.

Oružari traže izuzeće iz privatizacijeSkupština sindikata Zastave oružje zatražila je danas od nadležnih u Ministarstvu odbrane da ta fabrika bude izuzeta iz najavljene privatizacije preduzeća Odbrambene industrije Srbije (OIS).

Kragujevački oružari ističu da za razliku od ostalih fabrika OIS (mahom proizvođača municije, baruta i eksplozivnih sredstava), kragujevačka ima složen proizvodni proces, koji je od strateškog značaja za bezbednost zemlje, i koji bi privatizacijom najozbiljnije mogao da bude ugrožen.

Zastava fabrika oružja postoji već 165 godina, i najstarije je industrijsko preduzeće na Balkanu, te bi od nje, smatraju u oružarskom sindikatu, trebalo da počne reindustrijalizacija Srbije.

Zbog zahteva da budu izuzeti iz privatizacije predviđene novim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, predstavnici sindikata Zastave oružje neće danas prisustvovati sastanku sindikalnih organizacija ostalih preduzeća OIS sa nadležnima u Ministarstvu odbrane, gde će, kako se očekuje, biti reči o situaciji, problemima i budućnosti domaće vojne industrije.

U Zastavi oružja tokom ove nedelje biće organizovani zborovi radnika, na kojima će zaposleni da budu upoznati sa aktuelnim stanjem u toj fabrici koje, prema navodima sindikalaca, karakterišu neispunjeni prošlogodišnjii planovi proizvodnje i plasmana, gubitak nekih značajnih inostranih tržišta i opasnost od gašenje pojedinih proizvodnih programa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik