Alumina neće imati štetu zbog odbačene apelacije

Bez autora
Feb 19 2018

Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju zvorničke kompanije "Alumina" koja je tražila obustavu sprovođenja izvršnog postupka protiv tog preduzeća pokrenutog na zahtjev firme "Pavgord" iz Foče. Rekao je to izvor blizak ovom sudu dodavši da je odluka donesena u petak, a u "Alumini" kažu da ovakva odluka ne bi trebalo da ima štetan uticaj na dalje poslovanje preduzeća. "Alumina" je od Ustavnog suda BiH tražila poništenje odluka Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini, na osnovu kojih je "Pavgord" uveden u izvršni postupak umjesto Ukio banke iz Litvanije. Ta banka je na osnovu kredita datih od 2003. do 2011. godine povezanim litvanskim preduzećima koja su kao i "Alumina" poslovala u sastavu Fabrike glinice "Birač", u kojoj je pokrenut stečaj, potraživala 155 miliona maraka, a taj dug "Pavgord" je ranije otkupio za 6,4 miliona evra.

Alumina neće imati štetu zbog odbačene apelacijeUstavni sud BiH odbacio je apelaciju zvorničke kompanije "Alumina" koja je tražila obustavu sprovođenja izvršnog postupka protiv tog preduzeća pokrenutog na zahtjev firme "Pavgord" iz Foče.

Rekao je to za "Glas Srpske" izvor blizak ovom sudu dodavši da je odluka donesena u petak, a u "Alumini" kažu da ovakva odluka ne bi trebalo da ima štetan uticaj na dalje poslovanje preduzeća.

"Alumina" je od Ustavnog suda BiH tražila poništenje odluka Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini, na osnovu kojih je "Pavgord" uveden u izvršni postupak umjesto Ukio banke iz Litvanije. Ta banka je na osnovu kredita datih od 2003. do 2011. godine povezanim litvanskim preduzećima koja su kao i "Alumina" poslovala u sastavu Fabrike glinice "Birač", u kojoj je pokrenut stečaj, potraživala 155 miliona maraka, a taj dug "Pavgord" je ranije otkupio za 6,4 miliona evra. Kako bi dug bio namiren, na zahtjev "Pavgorda" račun "Alumine" bio je blokiran od 12. do 26. aprila prošle godine, zbog čega je kompanija pretrpjela milionsku štetu.

Ustavni sud BiH po apelaciji "Alumine" u julu 2017. godine je donio privremenu mjeru kojom je naloženo Osnovnom sudu u Zvorniku da ne sprovodi postupak izvršenja koji je pokrenula firma "Pavgord". U međuvremenu su i nadležni sudovi u RS odbili tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od "Birča" tražila 155 miliona maraka.

Branilac "Alumine" Vladimir Milošević kaže da nema zvaničnu informaciju u odluci Ustavnog suda.

- U svakom slučaju, ovom apelacijom "Alumine" se odlučuje samo da li "Pavgord" može učestvovati u izvršnom postupku protiv "Alumine" na mjestu Ukio banke. Suština je u tome da ni potencijalno loša odluka po "Aluminu" u ovom slučaju ne bi imala neki značajan materijalni efekat na poslovanje same kompanije, jer su u međuvremenu donesene neke odluke sudova u RS koje kažu da osnovno potraživanje ne postoji, pa "Pavgord" nema šta ni da izvršava - rekao je Milošević.

Napominje da postoje pravosnažne presude u predmetu koje je Ukio banka vodila sa "Birčem" gdje su Okružni privredni sud u Bijeljini i Viši privredni sud u Banjaluci rekli da osnovno potraživanje ne postoji.

- Tako da ja ne vidim tu nikakav problem za "Aluminu" - naveo je Milošević.

Predsjednik Upravnog odbora zvorničke "Alumine" Milorad Motika rekao je da još nema informacije da je Ustavni sud odbacio apelaciju ove kompanije.

- Takav ishod nagađao se u proteklih 15 dana - kazao je Motika.

Ustavni sud BiH o apelaciji "Alumine" trebalo je da se izjasni još u septembru prošle godine.

Kredit

Fondu za razvoj i zapošljavanje kojim upravlja Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i dalje je sudski zabranjeno da od "Alumine" naplaćuje kredit od 19,4 miliona koji je IRB pod sumnjivim okolnostima odobrio propaloj "Energoliniji" kao drugoj "Birčevoj" filijali.

Odluka koju je Okružni privredni sud u Bijeljini donio u petak je privremena, a konačna će biti donesena 2. marta. "Alumina", koja je bila žirant za kredit "Energolinije", je krajem prošle godine podnijela tužbu protiv IRB-a i "Energolinije" kojom traži poništenje ugovora o kreditu i jemstvu i vraćanje milionskog iznosa koji je kao žirant do sada platila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik