Novi vlasnik 'Krajina osiguranja' za izgubljenu dobit tužio BiH

Bez autora
Mar 06 2018

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da je upoznat s informacijom o tome da Bosni i Hercegovini „prijeti“ još jedna arbitraža koja se tiče „Krajina osiguranja“, navodeći da je to bila informacija Pravobranilaštva BiH na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH. Činjenice ukazuju da je novi vlasnik „Krajina osiguranja“ iz Banje Luke tužio Bosnu i Hercegovinu za izgubljenu dobit zbog komplikacija koje je imao sa svojom investicijom u „Krajina osiguranje“ u Banja Luci i kao odštetu traži od Bosne i Hercegovine iznos od 40 miliona dolara, kazao je ministar Šarović. Dodao je da će arbitražni postupak vjerovatno da slijedi.

Novi vlasnik 'Krajina osiguranja' za izgubljenu dobit tužio BiHMinistar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je novinarima danas u Sarajevu da je upoznat s informacijom o tome da Bosni i Hercegovini „prijeti“ još jedna arbitraža koja se tiče „Krajina osiguranja“, navodeći da je to bila informacija Pravobranilaštva BiH na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

- Činjenice ukazuju da je novi vlasnik „Krajina osiguranja“ iz Banje Luke tužio Bosnu i Hercegovinu za izgubljenu dobit zbog komplikacija koje je imao sa svojom investicijom u „Krajina osiguranje“ u Banja Luci i kao odštetu traži od Bosne i Hercegovine iznos od 40 miliona dolara - kazao je ministar Šarović.

Dodao je da će arbitražni postupak vjerovatno da slijedi.

- Kao što pretpostavljam i znate, BiH tokom ovih godina nije nikada, ni jedna institucija na državnom nivou, uključujući i Vijeće ministara BiH, učinila bilo šta ili na bilo koji način involvirana u ovaj problem sa ovom investicijom i ovom kompanijom, ali po uobičajenoj proceduri uvijek se tuži država - pojasnio je ministar Šarović.

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Pravobranilaštva BiH o arbitražnom postupku po tužbi Neeta Gupta, Naveena Aggarwalla i „Usha Industries“ protiv Bosne i Hercegovine, radi naknade štete, a u vezi s ulaganjem tužilaca u „Krajina osiguranje“ a.d. Banja Luka..

Kako je nakon sjednice saopćeno iz Vijeća ministara BiH, Pravobranilaštvo BiH zaduženo je da, u saradnji s Ministarstvom finansija i trezora te Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Uredom za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, pokrene pregovore s nadležnim organima Republike Srpske i pripremi tekst sporazuma o međusobnim pravima i obavezama Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske u vođenju arbitražnog postupka u ovom predmetu, a koji će dostaviti Vijeću ministara BiH na saglasnost i ovlaštenje za potpisivanje.

Pravobranilaštvo će u ovom arbitražnom postupku poduzeti sve potrebne pravne radnje radi zaštite imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine.  

Radi se o sporu u vrijednosti 40 miliona američkih dolara u kojem tužioci Neete Gupta,  Naveen Aggarval te kompanija „Usha Industries“ iz New Delhija navode da su prevareni prilikom kupovine dionica „Krajina osiguranja“ - navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik