Kinezi vole srpska vina

Bez autora
Apr 24 2018

Topla, sunčana 2017. godina donela je srpskim vinogradarima kvalitetan rod, pa već možemo da budemo sigurni da će vina ovog godišta sa podneblja Srbije biti kvalitetna i dobra. U našoj zemlji proizvodnjom grožđa bavi se približno 80.000 poljoprivrednih gazdinstava. A sve je više onih koji proizvode i vina koja nisu samo za kućnu upotrebu, već postaju prepoznatljiva i van granica zemlje. Interesantno je da je kvalitet ovdašnjih vina prepoznat čak u dalekoj Kini. Sa Narodnom Republikom Kinom imamo sve bolju trgovinsku razmenu, posebno u oblasti proizvodnje vina. Naša najkvalitetnija i najskuplja vina, poput onih čija flaša košta 50 evra, sve češće putuju u ovu daleku zemlju - kaže Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, napominjući da su potrošačima u Kini najzanimljivija crvena vina iz Srbije.

Kinezi vole srpska vinaTopla, sunčana 2017. godina donela je srpskim vinogradarima kvalitetan rod, pa već možemo da budemo sigurni da će vina ovog godišta sa podneblja Srbije biti kvalitetna i dobra.

U našoj zemlji proizvodnjom grožđa bavi se približno 80.000 poljoprivrednih gazdinstava. A sve je više onih koji proizvode i vina koja nisu samo za kućnu upotrebu, već postaju prepoznatljiva i van granica zemlje. Interesantno je da je kvalitet ovdašnjih vina prepoznat čak u dalekoj Kini.

- Sa Narodnom Republikom Kinom imamo sve bolju trgovinsku razmenu, posebno u oblasti proizvodnje vina. Naša najkvalitetnija i najskuplja vina, poput onih čija flaša košta 50 evra, sve češće putuju u ovu daleku zemlju - kaže Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, napominjući da su potrošačima u Kini najzanimljivija crvena vina iz Srbije.

Tokom protekle godine u Srbiji je poslovalo blizu 400 proizvođača, registrovanih za proizvodnju vina koja se stavljaju u promet, pa se nastavlja trend rasta broja ovih proizvođača. Na bazi analize zemljišnih, klimatskih i drugih uslova za gajenje vinove loze i proizvodnje grožđa u Srbiji su definisana tri vinogradarska regiona, 22 rejona i 77 vinogorja, posebno pogodnih za ovu vrstu proizvodnje.

- Vinogradarsku Srbiju danas čine tri regiona koji predstavljaju geografske celine: centralna Srbija, region Vojvodina i region Kosovo i Metohija - navodi Ivanović.

- Upravo ova vinogradarska područja su određena za proizvodnju vina sa geografskim poreklom koja se ističu po kvalitetu i prepoznatljiva su na tržištu. Proizvodnja grožđa je najvećim delom koncentrisana u okviru vinogradarskog rejona "Tri Morave" koji obuhvata teritoriju opština Trstenik, Rekovac, Varvarin, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Kruševac, u kojima se nalazi oko trećine površina pod vinogradima.

Zahvaljujući geografskom položaju, klimatskim i zemljišnim faktorima kao i celokupnim uslovima za gajenje vinove loze u Srbiji se pružaju široke mogućnosti za proizvodnju različitih tipova vina.

- Srbija raspolaže sa 22.150 hektara pod vinovom lozom, a tokom prethodne godine je proizvedeno oko 150.000 tona grožđa - kaže Dimitrije Ivanović.

- U odnosu na poslednji petogodišnji period, proizvodnja grožđa je u 2017. godini bila niža, ali se odlikovala visokim kvalitetom, tako da očekujemo da će vina 2017. godišta biti vrlo kvalitetna.

Ljubičasta markica

U Srbiji trenutno ima oko 200 vina u sistemu oznake geografskog porekla.

- Obeležavanjem boca markicama kvaliteta i porekla vina su lako prepoznatljiva na tržištu jer markice svojim bojama pružaju potrošačima informacije o tome kojoj kategoriji vina pripadaju, počevši od zelenih markica za regionalna vina, preko crvenih za kvalitetna vina do ljubičastih markica za najbolja odnosno vrhunska vina sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i kvalitetom - navodi Dimitrije Ivanović.

Srbija kao zemlja sa dugom vinskom tradicijom i kao zemlja koja teži ulasku u Evropsku uniju usaglasila je zakonsku regulativu koja reguliše geografsko poreklo vina sa zahtevima EU. Naime, najnovijom regulativom, uspostavljen je takozvani PDO/PGI sistem geografskog porekla za vina koji je obavezujući za sve proizvođače.

U Srbiji su vina klasifikovana na vina bez geografskog porekla i vina sa geografskim poreklom. Domaće definicije oznaka su usaglašene sa definicijama EU u kojima se posebno kod više kategorije PDO vina ističe uticaj prirodnih odnosno ekoloških i ljudskih faktora.

Pored oznaka geografskog porekla, u skladu sa EU zahtevima, u Srbiji su definisane i tradicionalne oznake koje se mogu navoditi samo na vinima sa geografskim poreklom.

Kako bi se istaklo bogatstvo različitosti naših vinogradarskih regiona, uvedeno je obeležavanje vina sa geografskim poreklom evidencionim markicama koje predstavljaju pečat i garant visokog kvaliteta karakteristika vina koje su rezultat prirodnih i ljudskih faktora i proverenog geografskog porekla.

- Sve navedeno doprinosi ostvarivanju strateškog cilja da se geografsko poreklo i srpske oznake za vina posebno istaknu i popularišu - ističe Ivanović.

- Takođe, ovo doprinosi jačanju poverenja potrošača vina prema državnom sistemu geografskog porekla, kao i prepoznavanju domaćih vina na osnovu oznaka, a tek onda na osnovu naziva proizvođača ili imena sorte vinove loze.

Nastoji se da domaći i strani potrošači biraju i konzumiraju naša vina na osnovu područja gde su ona proizvedena, odnosno naziva srpskih oznaka, na isti način kao što se prepoznaju vina iz poznatih evropskih regiona kao što su Kjanti, Rioja, Bordo, Burgonj i druge.Najznačajniji sajam

Domaće vinarije prvi put su, posle decenije pauze, svoje proizvode predstavile zahtevnoj publici najznačajnijeg sajma vina u Evropi - PROWEIN 2018, koji je od 18. do 20 marta održan u nemačkom gradu Diseldorfu.

- Srbija je, prvi put posle dužeg vremena, predstavila svoje izvozne potencijale na ovoj značajnoj međunarodnoj sajamskoj manifestaciji - kaže Ivanović, dodajući da su nastup srpskih privrednika organizovale PKS i Razvojna agencija Srbije, u cilju podrške i promocije izvoza.

Kako ističe, PROWEIN (www.prowein.com) jedna je od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi vina i alkoholnih pića u Evropi, na kojoj se susreću distributeri i predstavnici vodećih maloprodajnih lanaca.

- Sajam godišnje poseti oko 56.000 posetilaca iz 123 zemlje, od čega su 94 odsto stručni posetioci, koji imaju priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 6.250 izlagača iz 59 zemalja - objašnjava Ivanović.

Na ovogodišnjem sajmu, bilo je prisutno 6.870 izlagača iz 64 zemlje, i više od 60.000 posetilaca.

- Na sajmu su izlagale glavne vinorodne zemlje poput Italije, odakle je bilo najviše izlagača, čak 1.700. Zatim Francuska, sa 1.550 izlagača, Nemačke sa 990 izlagača, kao i izlagači iz SAD, Južne Afrike, Argentine, Čilea, Australije i Novog Zelanda - kaže Ivanović, dodajući da je nacionalni štand Srbije bio lociran među evropskim izlagačima.

Predstavnici srpskih kompanija, izlagača na Nacionalnom štandu Srbije na sajmu PROWEIN 2018 održali su više od 200 bilateralnih razgovora i sastanaka sa potencijalnim partnerima iz Holandije, Nemačke, Belgije, Francuske, Švajcarske i drugih evropskih zemalja, kao i Rusije, Tajvana, Kine, Izraela, SAD, Kanade.

Prema prvim analizama, srpske kompanije dogovorile su nove izvozne poslove vredne oko 70.000 evra, a očekuje se potpisivanje 42 ugovora o poslovnoj saradnji.

Subvencije

Srbija raspolaže sa 22.150 hektara pod vinovom lozom, na kojima je tokom prethodne godine proizvedeno oko 150.000 tona grožđa. Država subvencioniše podizanje matičnih zasada u iznosu do tri miliona dinara po korisniku, daje podsticaje za proizvedene sadnice vinove loze u iznosu do 700.000 dinara po korisniku.

Takođe, preko Ministarstva poljoprivrede dodeljuju se i podsticaji za programe nabavke opreme, biljnog materijala, sertifikacije sadnog materijala, genetske klonske selekcije vinove loze... u iznosu do 10 miliona dinara po korisniku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik