Prve procene o šteti od nevremena naredne sedmice

Bez autora
Jun 17 2018

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da se prve procene o šteti od nevremena, koje je 13. juna zahvatilo više opština u Srbiji, očekuju naredne sedmice, odnosno 18. ili 19. juna. Nedimović je, prilikom obilaska radova na prvom podsistemu "CS N6", u okviru velikog regionalnog sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje "Mačva" u blizni Bogatića, rekao da su predstavnici opština i resornog ministarstva izašli juče na teren, kao i komisije za procenu štete. Najveći problem je bio u Topoli, Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani, naveo je ministar i naglasio da je 13. juna ispaljeno 1.167 protivgradnih raketa, š tim što je samo sa radarskog centra Bukulja ispaljeno 255, budući da je u tom rejonu bilo najviše problema.

Prve procene o šteti od nevremena naredne sedmiceMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da se prve procene o šteti od nevremena, koje je 13. juna zahvatilo više opština u Srbiji, očekuju naredne sedmice, odnosno 18. ili 19. juna.

Nedimović je, prilikom obilaska radova na prvom podsistemu "CS N6", u okviru velikog regionalnog sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje "Mačva" u blizni Bogatića, rekao da su predstavnici opština i resornog ministarstva izašli juče na teren, kao i komisije za procenu štete.

Najveći problem je bio u Topoli, Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani, naveo je ministar i naglasio da je 13. juna ispaljeno 1.167 protivgradnih raketa, š tim što je samo sa radarskog centra Bukulja ispaljeno 255, budući da je u tom rejonu bilo najviše problema.

On je objasnio da će iz tog razloga prvi radarski centar koji će biti pokriven automatskom protivgradnom zaštitom biti radarski centar Valjevo, jer smo tu najugroženiji gradonosnim oblacima koji idu sa prostora BiH.

Srbija će apelovati na sve vlade zemalja u regionu da se napravi zajednički projekat zaštite od grada u regionu, najavio je ministar i napomenuo da se ni protivgradnom zaštitom ne može sve rešiti, zbog čega treba više raditi na osiguranju u poljoprivredi.

Inače, izgradnja regionalnog sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje "Mačva" počela je danas u blizini Bogatića radovima na prvom podsistemu "CS N6" koji će imati kanal dužine 62 kilometra.

Taj sistem će obezbediti navodnjavanje na oko 26.000 hektara zemljišta, od čega će podsistem "CS N6" navodnjavati 10.900 hektara.

Pripremni radovi su počeli 6. juna u blizini Bogatića, a rok za njihov završetak je dve godine.

Projekat "CS N6" se finansira iz Fonda za razvoj Abu Dabija u vrednosti od 4,1 milion evra. U okviru podsistema "CS N6" biće napravljeno 17 crpnih stanica i dve ustave, a radove izvodi konzorcijum domaćih firmi.

Nedimović je rekao da je cilj da se omogući korišćenje vode na što više poljoprivrednih površina.

Dvonamenski sistem Mačva je nama jako važan zato što je to prvi projekat sa čijom realizacijom krećemo ispod Save i Dunava. Po svom kapacitetu je jedan od najvećih, istakao je ministar.

On je podsetio na to da Ministarstvo daje i 50 odsto novca poljoprivrednicima za nabavku sistema za navodnjavanje, dodavši da pored 12 započetih projekata za oko 48.000 hektara zemljišta, postoje i projekti za sisteme za Čačak i Pančevački rit, što je navodnjavanje još skoro 50.000 hektara zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik