Holcim traži produženje koncesije za kamenolom u Plovaniji

Bez autora
Jul 22 2018

Četrdesetak mještana Kaštela i okolnih naselja, predstavnici Grada i Gradskog vijeća Buje te nekoliko zaposlenika kamenoloma, sudjelovalo je u raspravi koju je, na inicijativu Holcima sazvao Mjesni odbor Kaštel. Predstavnici Holcima i njegovog kamenoloma, predvođeni predsjednicom Uprave Holcim Hrvatska Virnom Višković – Agušaj i direktorom Holcima agregata i betona u Plovaniji Marijom Zečićem, željeli su mještanima, kao i nedavno bujskim vijećnicima, prezentirati svoju ideju o nastavku rada u Plovaniji, pa i proširenju eksploatacijskog polja.

Holcim traži produženje koncesije za kamenolom u PlovanijiČetrdesetak mještana Kaštela i okolnih naselja, predstavnici Grada i Gradskog vijeća Buje te nekoliko zaposlenika kamenoloma, sudjelovalo je u raspravi koju je, na inicijativu Holcima sazvao Mjesni odbor Kaštel.

Predstavnici Holcima i njegovog kamenoloma, predvođeni predsjednicom Uprave Holcim Hrvatska Virnom Višković – Agušaj i direktorom Holcima agregata i betona u Plovaniji Marijom Zečićem, željeli su mještanima, kao i nedavno bujskim vijećnicima, prezentirati svoju ideju o nastavku rada u Plovaniji, pa i proširenju eksploatacijskog polja.

Naime, Holcimu koncesija istječe koncem ove godine, odnosno mogu ostati još dvije godine u cilju saniranja eksploatacijskog polja. Zato se Holcim javio Gradu Buje sa željom da se koncesija produži, a prije odluke, Gradsko vijeće željelo je čuti i mišljenje građana koji žive blizu kamenoloma.

Naime, poznato je nezadovoljstvo građana u proteklih dvadesetak godina radom kamenoloma u Plovaniji, kojega omeđuju ceste prema Bujama, Umagu i Istarski ipsilon, prije svega zbog miniranja i prašine. Nezadovoljstvo građana je uistinu bilo veliko, jer su posljedice vibracija tla bile vidljive i na kućama u blizini, a naročito je bila velika prašina.

U posljednjih nekoliko godina, rekli su to i sami građani na skupu u Kaštelu, situacija se znatno popravila, naročito što se tiče miniranja koja se i sada izvode, ali sasvim na drugi način, pa ga mještani i ne osjete. Bitno je smanjena i količina prašine, kao i ostali elementi koji utječu na okoliš.

Ipak, nezadovoljstvo je ostalo, što se vidjelo i prema reagiranju nekolicine prisutnih građana koji su iznijeli niz zamjerki na račun Holcima koji je koncesiju na kamenolom preuzeo prije 11 godina. Dojam je da su mještani izgubili povjerenje da će se nešto promijeniti nabolje, iako nitko izrijekom nije tražio zatvaranje kamenoloma u kojemu je zaposleno 16 radnika, uglavnom s bujskom područja.

- Nekoliko je nužnih uvjeta koje treba ispuniti da bi se moglo raspravljati o produženju koncesije i nastavku rada. Prvo je privola vas mještana u blizini kamenoloma, bez toga ne možemo ni razgovarati dalje. Drugo, zahtjev je da se glavni ulaz izmjesti, treće je da se krene sada sa ozbiljnom sanacijom dijela kamenoloma koji je već eksploatiran, prenio je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin.

Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj, predstavila je kompaniju Holcim sa željom da kamenolom u Plovaniji nastavi poslovanje, dok je direktor i voditelj Agregata i betona u Holcimu Plovanija Mario Zečić prenio građanima što je Holcim napravio do sada u Plovaniji na obnovi, ulaganju u opremu, smanjivanju utjecaja miniranja kroz smanjenje eksplozivnog punjenja, navodeći i značaj tog pogona za lokalnu zajednicu.

- Od naših proizvoda rade se lokalne ceste, izgrađen je kružni tok u Bujama, Umagu, Novigradu, sportske dvorane, turistički objekti, obiteljske kuće. S obzirom na potrebu za materijalom na ovom području Holcim je zainteresiran za proširenje kamenoloma i produženje koncesije, zato smo tu s vama da vidimo mogućnosti kako da Holcim i kamenolom i dalje rade, jer mislim da postoji obostrani interes. Želimo proširiti eksploatacijsko polje, pa je u tom cilju potrebno mijenjati plansku dokumentaciju Grada, sve to traje dugo, pa moramo sada razgovarati o toj temi kako bismo što prije dobili povratnu informaciju od vas i od Gradskog vijeća i krenuli u cijeli postupak, prenio je građanima Mario Zečić, dodajući da bi zatvaranje kamenoloma donijelo već štete.

Radnici bi ostali bez posla, 127 dobavljača bi materijal nabavljalo od drugih, mnogo udaljenijih proizvođača, što bi znatno podiglo cijenu materijalu uz prateće štete, kao i umanjenje prihoda Grada Buje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik