Slovenija jedina u regiji sa suficitom vanjskotrgovinske razmjene

Bez autora
Aug 05 2018

Slovenija je jedina država regije koja je u toku 2018. godine ostvarila suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni s inozemstvom. Tako je pokrivenost uvoza izvozom u Sloveniji iznosila 102,1 posto u prvih pet mjeseci ove godine. Nakon Slovenije, Srbija je druga zemlja u regiji s pokrivenosti uvoza izvozom i to na nivou 76,3 posto za šest mjeseci ove godine. Ipak, to je za čak 2,9 posto manje nego u istom periodu prošle godine kada je ta razina iznosila 79,2 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom u Makedoniji za pet mjeseci ove godine bila je na razini 74,7 posto, u Bosni i Hercegovini za šest mjeseci 2018. godine 62,48 posto, a u Hrvatskoj za pet mjeseci ove godine 59,7 posto.

Slovenija jedina u regiji sa suficitom vanjskotrgovinske razmjeneSlovenija je jedina država regije koja je u toku 2018. godine ostvarila suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni s inozemstvom. Tako je pokrivenost uvoza izvozom u Sloveniji iznosila 102,1 posto u prvih pet mjeseci ove godine.

Nakon Slovenije, Srbija je druga zemlja u regiji s pokrivenosti uvoza izvozom i to na nivou 76,3 posto za šest mjeseci ove godine. Ipak, to je za čak 2,9 posto manje nego u istom periodu prošle godine kada je ta razina iznosila 79,2 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom u Makedoniji za pet mjeseci ove godine bila je na razini 74,7 posto, u Bosni i Hercegovini za šest mjeseci 2018. godine 62,48 posto, a u Hrvatskoj za pet mjeseci ove godine 59,7 posto.

Najmanju pokrivenost uvoza izvozom imala je Crna Gora za šest mjeseci ove godine i to na nivou od svega 16,5 posto. Ipak, to je za 0,8 posto više u odnosu na isti period prošle godine kada je ta razina bila 15,7 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik