Veliko zanimanje Njemačke za automobilsku industriju BiH

Bez autora
Aug 12 2018

U uglednom njemačkom dnevnom časopisu "Wolfsburger Nachrichten" objavljen je članak o debi nastupu bh. kompanija na međunarodnom sajmu dobavljača Volkswagen grupacije, IZB 2018, koji se svake dvije godine održava u Wolfsburgu, SR Njemačka, pod pokroviteljstvom WOB AG, inače 50% u vlasništvu grada Wolfsburga i 50% u vlasništvu Volkswagena. U članku se navodi da Bosna i Hercegovina ove godine slavi svoj premijerni nastup na ovako važnom sajmu i da će devet kompanija iz automobilskog sektora u BiH imati priliku pokazati se u najboljem svjetlu i predstaviti asortiman svojih proizvoda i usluga. Na prestižnom sajmu IZB 2018, sudjeluje preko 800 kompanija iz 34 države svijeta, dok se na užoj listi čekanja nalazi preko 300 svjetskih kompanija.

Veliko zanimanje Njemačke za automobilsku industriju BiHU uglednom njemačkom dnevnom časopisu "Wolfsburger Nachrichten" objavljen je članak o debi nastupu bh. kompanija na međunarodnom sajmu dobavljača Volkswagen grupacije, IZB 2018 (Internationale Zuliefererbörse 2018), koji se svake dvije godine održava u Wolfsburgu, SR Njemačka, pod pokroviteljstvom WOB AG, inače 50% u vlasništvu grada Wolfsburga i 50% u vlasništvu Volkswagena.

U članku se navodi da Bosna i Hercegovina ove godine slavi svoj premijerni nastup na ovako važnom sajmu i da će devet kompanija iz automobilskog sektora u BiH imati priliku pokazati se u najboljem svjetlu i predstaviti asortiman svojih proizvoda i usluga, prenosi Indikator.ba.

Na prestižnom sajmu IZB 2018, sudjeluje preko 800 kompanija iz 34 države svijeta, dok se na užoj listi čekanja nalazi preko 300 svjetskih kompanija. Devet kompanija iz BiH bit će smještene u dvorani br. 4 na zajedničkom štandu br. 4302, pod organizacijom Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

S obzirom na važnost gospodarske snage i potencijal rasta industrije, Vlada FBiH je, u suradnji sa Gospodarskom komorom FBiH, pokrenula projekt "Razvoj automobilske industrije Federacije Bosne i Hercegovine".

Također, 2016. godine osnovana je Grupacija Automobilske Industrije (GAI) pri Gospodarskoj komori FBiH koja se sastoji od 32 kompanije koje izravno rade za automobilsku industriju.

Glavni cilj zajedničkog projekta Vlade i Gospodarske komore FBiH je daljnje jačanje automobilskog sektora, kao jednog od najvažnijih pokretača gospodarskog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Ono što je vrlo bitno naglasiti je da se kontinuiranim daljnjim obukama, standardizacijom i certificiranjem sustavno povećava konkurentnost ekonomije zemlje, kao i dugogodišnje iskustvo domaćih dobavljača automobilske industrije, te njihove trenutne mogućnosti, tehnološki napredak i opredjeljenost ka daljem razvoju i usavršavanju.

Navedene aktivnosti također su prepoznate i podržane od strane USAID WHAM projekta, navode iz Gospodarske komore FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik