Hrvatska, Mađarska i Litva diskriminiraju inozemne operatere plinovoda

Bez autora
Aug 13 2018

Hrvatska, Mađarska i Litva diskriminiraju inozemne operatere plinovoda, utvrdio je panel Svjetske trgovinske organizacije, prihvativši time dio ruskih prigovora na propise Europske unije o tržištu plina. Rusija je pokrenula spor pred WTO-om 2014. godine, tvrdeći da europski propisi u sklopu "Trećeg energetskog paketa" i energetska politika EU-a u cjelini nepošteno ograničavaju i diskriminiraju ruskog proizvođača plina Gazprom. EU je usvojio paket reformi 2009. godine kako bi pospješio integraciju europskog energetskog tržišta i paralelno potaknuo jačanje konkurencije.

Hrvatska, Mađarska i Litva diskriminiraju inozemne operatere plinovodaHrvatska, Mađarska i Litva diskriminiraju inozemne operatere plinovoda, utvrdio je panel Svjetske trgovinske organizacije (WTO), prihvativši time dio ruskih prigovora na propise Europske unije o tržištu plina.

Rusija je pokrenula spor pred WTO-om 2014. godine, tvrdeći da europski propisi u sklopu "Trećeg energetskog paketa" i energetska politika EU-a u cjelini nepošteno ograničavaju i diskriminiraju ruskog proizvođača plina Gazprom.

EU je usvojio paket reformi 2009. godine kako bi pospješio integraciju europskog energetskog tržišta i paralelno potaknuo jačanje konkurencije.

Prema ruskoj je tužbi EU zahtjevom o odvajanju sustava prijenosa plina od proizvodnje i opskrbe prekršio propise WTO-a, de facto onemogućujući Gazpromu vlasništvo nad plinovodima kojima je isporučivao plin na europsko tržište.

Ujedno je Bruxelles osigurao povlašteni položaj dobavljačima ukapljenog prirodnog plina (LNG) i proizvođačima-operaterima plinovoda koji nisu obuhvaćeni definicijom "prijenosa" plina, izuzimajući ih od obveze odvajanja poslovanja, tvrdila je Moskva.

Panel arbitara WTO-a odbacio je te točke tužbe ali je prihvatio ruski prigovor na izuzeće njemačkog cjevovoda OPAL-a, odobreno pod uvjetom da Gazpromove pošiljke ne premaše 50 posto plina koji se isporučuje tim plinovodom, pokazuje presuda objavljena u petak.

Gazprom može prekoračiti taj limit samo ako godišnje konkurentskim dobavljačima na češkom tržištu proda tri milijarde prostornih metara plina po fiksnoj cijeni.

Panel WTO-a prihvatio je također prigovor Rusije prema kojoj su Hrvatska, Mađarska i Litva zauzele diskriminatoran stav prema Rusiji zahtjevom o procjeni sigurnosti opskrbe koji moraju ispuniti samo inozemni operateri cjevovoda.

U Bruxellesu su presudu WTO-a ocijenili važnim pozitivnim ishodom koji utvrđuje temeljne elemente Trećeg energetskog paketa,

"Komisija će sada detaljno analizirati presudu, posebno dio spornih pitanja u kojima usklađenost energetske politike EU-a s propisima WTO-a još nije priznata", navodi se u priopćenju EK.

U ruskom ministarstvu gospodarstva ističu da će dio presude kojim su usvojeni ruski prigovori pomoći poboljšati pristup ruskog plina europskom tržištu i osigurati ravnopravan tretman operatera plinovoda.

"To je pozitivan presedan koji omogućuje promjenu propisa koji su kreirali prepreke za ruske dobavljače na tržištu EU-a, kako u zakonima EU-a tako i u zakonima pojedinih zemalja-članica", naglašavaju u ruskom ministarstvu.

Iz Gazproma su priopćili da su od samog početka tvrdili da europska energetska politika mora uzeti u obzir interese dobavljača plina, pa su zadovoljni točkama presude kojima su usvojeni ruski prigovori.

Rok za žalbe na presudu iznosi 60 dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik