Tri prsta na novih 200 franaka podigla buru na društvenim mrežama

Bez autora
Aug 16 2018

Švajcarska nacionalna banka predstavila je u sredu novu novčanicu od 200 franaka, čiji je dizajn izazvao burne reakcije na društvenim mrežama zbog motiva sa tri prsta.Dizajn nove novčanice naglašava naučne ekspertize Švajcaraca, a deo su nagrađivanog skupa novčanica ove male i bogate evropske zemlje. Novčanica od 200 franaka je poslednja od nagrađivanih švajcarskih apoena koji su usvojeni u poslednje vreme. Novčanica od 10 franaka proglašena je 2017. najlepšom novčanicom na svetu, a istu nagradu je 2016. osvojila je novčanica od 50 franaka.

Tri prsta na novih 200 franaka podigla buru na društvenim mrežamaŠvajcarska nacionalna banka (CBS) predstavila je u sredu novu novčanicu od 200 franaka, čiji je dizajn izazvao burne reakcije na društvenim mrežama zbog motiva sa tri prsta.

Dizajn nove novčanice naglašava naučne ekspertize Švajcaraca, a deo su nagrađivanog skupa novčanica ove male i bogate evropske zemlje.

Novčanica od 200 franaka je poslednja od nagrađivanih švajcarskih apoena koji su usvojeni u poslednje vreme.

Novčanica od 10 franaka proglašena je 2017. najlepšom novčanicom na svetu, a istu nagradu je 2016. osvojila je novčanica od 50 franaka.

Novčanica će biti puštena u promet 22. avgusta 2018, a iz banke poručuju da je novi apoen manji i lakši za rukovanje od stare verzije.

U maju 2019. godine, biće predstavljena novčanica od 1.000 franaka, a novčanica od 100 franaka u jesen 2019. godine.

Stare novčanice će ostati u upotrebi do daljeg.

„Da li je ovo srpska novčanica?“

Kako prenose pojedini srpski mediji, motiv sa podignuta tri prsta je izazvao negodovanje na društvenim mrežama građana iz BiH koji rade u ovoj zemlji, pa se tim povodom oglasila Centralna banka Švajcarske (CBS).

„Tri prsta označavaju tri geometrijske ose – iks, ipsilon i zet“, tvrde iz te ustanove.

Saopštenje je usledilo posle navoda na mrežama da je ovo srpski pozdrav i pitanja „da li je ovo srpska novčanica“.

Dodatno objašnjenje CBS je da se tri prsta koja predstavljaju tri ose nalaze ispred prikaza Velikog praska, a tri ose pokazuju pravac širenja materije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik