Partner za Petrohemiju traži se i u Kazahstanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas u Kazahstanu da je razgovarao sa predstavnicima te zemlje o mogućnosti da se nađe strateški partner za Petrohemiju. On je rekao da će još jednom večeras zamoliti predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva da razmotre mogućnost partnerstva sa Petrohemijom. U Petrohemiji imamo rezerve u novcu, ali ako nafta počne da skače, to je onda za nas nemoguća misija i nećemo moći da izdržimo, to je prilično teško, rekao je Vučić. Ističe da će Srbija svakako gledati da pronađe partnera za Petrohemiju, ali i da se naprave dalji "veliki koraci u saradnji sa Kazahstanom". Vučić kaže da i zbog toga očekuje posetu naredne godine posetu Nazarbajeva Srbiji. Dodao je da je saradnja moguća i po pitanju obrazovanja i zdravstva.

Partner za Petrohemiju traži se i u KazahstanuPredsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas u Kazahstanu da je razgovarao sa predstavnicima te zemlje o mogućnosti da se nađe strateški partner za Petrohemiju.

Vučić je rekao novinarima da će još jednom večeras zamoliti predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva da razmotre mogućnost partnerstva sa Petrohemijom.

"U Petrohemiji imamo rezerve u novcu, ali ako nafta počne da skače, to je onda za nas nemoguća misija i nećemo moći da izdržimo, to je prilično teško", rekao je Vučić.

Ističe da će Srbija svakako gledati da pronađe partnera za Petrohemiju, ali i da se naprave dalji "veliki koraci u saradnji sa Kazahstanom".

Vučić kaže da i zbog toga očekuje posetu naredne godine posetu Nazarbajeva Srbiji. Dodao je da je saradnja moguća i po pitanju obrazovanja i zdravstva.

Saradnja sa Kazahstanom u aviosaobraćaju i građevinarstvu

U Astani su potpisana dva memoranduma o saradnji Srbije i Kazahstana, koji će omogućiti unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti građevinarstva i vazdušnog saobraćaja.

Memorandum o saradnji i razmeni iskustava u oblasti građevinarstva i Memorandum o razumevanju u oblasti vazdušnog saobraćaja potpisala je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kazahstana Bakitdžana Sagintajeva.

Mihajlović je navela da je Memorandum u oblasti vazdušnog saobraćaja podsticaj boljem povezivanju dve zemlje, što je i uslov da se trgovinsko-ekonomska saradnju podigne na viši nivo.

"Potpisani memorandum je važan jer daje mogućnost dogovaranja komercijalnih aranžmana podele koda između avio-prevoznika i stvara preduslove za uspostavljanje direktnih letova ako za to postoji interes avio-kompanija", rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Potpredsednica Vlade dodaje da je potpisivanje Memoranduma o saradnji u građevinarstvu važno zbog razmene iskustava u ovoj oblasti.

"Kazahstan, kao i Srbija, ima program stambene izgradnje, a takođe je i važan koridor u okviru globalne kineske inicijative 'Jedan pojas, jedan put', koji je podsticaj razvoju infrastrukture. Saradnja naših inženjera i učešće građevinskih firmi u velikim projektima važni su ne samo za srpsko građevinarstvo, već i za ukupne ekonomske odnose dve zemlje", navela je Mihajlovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik