Produžen rok za kupovinu akcija Luke Novi Sad

Rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 99,4 odsto akcija Luke Novi Sad, po početnoj ceni od oko 16 miliona evra, produžen je do 6. novembra. Kako piše na sajtu Ministarstva privrede, otvaranje ponuda zainteresovanih zakazano je za 8. novembar ove godine. Kako je ranije poručeno iz Vlade Srbije, očekuje se da će se na tender javiti neke od najrenomiranijih firmi u svetu u oblasti lučkog biznisa, kao što su Dubai Port World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački Renus i američka grupa Valona... Na tenderu mogu da učestvuju firme koje se bave lučkom delatnošću u kontinuitetu proteklih deset godina i da su u prošloj godini imale prihod od najmanje 30 miliona evra. Takođe, uslov je da su te firme u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od 1,4 miliona tona robe.

Produžen rok za kupovinu akcija Luke Novi SadRok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 99,4 odsto akcija Luke Novi Sad, po početnoj ceni od oko 16 miliona evra, produžen je do 6. novembra.

Kako piše na sajtu Ministarstva privrede, otvaranje ponuda zainteresovanih zakazano je za 8. novembar ove godine.

Kako je ranije poručeno iz Vlade Srbije, očekuje se da će se na tender javiti neke od najrenomiranijih firmi u svetu u oblasti lučkog biznisa, kao što su Dubai Port World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački Renus i američka grupa Valona...

Na tenderu mogu da učestvuju firme koje se bave lučkom delatnošću u kontinuitetu proteklih deset godina i da su u prošloj godini imale prihod od najmanje 30 miliona evra.

Takođe, uslov je da su te firme u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od 1,4 miliona tona robe.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević rekao je nedavno za Tanjug da će se privatizacijom obezbediti više od 15 miliona evra investicionog ulaganja u razvoj Luke (izgradnju nove operativne obale, novog silosa i mehanizacije).

Luka Novi Sad je jedina preostala luka u većinskom vlasništvu države, a država je spremna za značajna ulaganja u vodni saobraćaj uopšte, rekao je Kovačević.

"Završavamo rad na imovinskom stanju Luke Novi Sad. Da bi se sprovela privatizacija, u skladu sa propisima Srbije, neophodno je izdvojiti lučko zemljište i infrastrukturu, koji će ostati u svojini Republike Srbije, tako da će predmet privatizacije biti biznis luke i ono što se zove suprastruktura - kranovi, zgrade, magacini i slično", objasnio je Kovačević.

Luka ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona.

Luka Novi Sad poseduje akvatorij veličine šest hektara, dubine 4 do 10 metara. Na keju dugom 800 metara, moguć je jednovremeni privez pet plovila.

Luka Novi Sad raspolaže sa 44.000 kvadratnih metara zatvorenog i 100.000 kvadratnih metara otvorenog skladišnog prostora javnih i carinskih skladišta.

Luka Novi Sad skladišti domaće i strane robe, namenjene izvozu, odnosno uvozu, a trenutno u toj kompaniji radi oko 150 ljudi.

Na raniji poziv za dostavljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad javilo se 12 firmi i investitora.

Kovačević je najavio da će sledeće godine početi i izgradnja terminala za rasute i generalne terete u Luci Smederevo, za koju se trenutno radi projekat.

"Do kraja godine imaćemo usvojenu celu tehničku dokumentaciju i nakon toga ući u tender za izbor izvođača radova i nadzor. Očekujemo zaključenje ugovora i početak radova u novembru naredne godine, a rok za završetak je dve godine. Do 2021. imaćemo terminal u Smederevu na više od 60 hektara, koji treba da obezbedi pretovar više od pet miliona tona tereta godišnje", naveo je on.

Procenjena vrednost cele Luke Smederevo je 93 miliona evra, od čega je 42 miliona vrednost lučke infrastrukture.

Ove godine će biti izabran i izvođač radova u okviru projekta rekonstrukcije brodske prevodnice Đerdap 1, čija je vrednost 28,5 miliona evra, koji će sufinansirati Evropska komisija grantom od 12 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik