Srbija najbolja u regionu po Indeksu ljudskog kapitala Svetske banke

Bez autora
Oct 14 2018

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je danas, komentarišući rezultate novog Indeksa ljudskog kapitala koji je razvila i predstavila Svetska banka, da je Srbija najbolje pozicionirana od svih zemalja u regionu, kao i da je zauzela bolje mesto od mnogih razvijenijih država.Mali je istakao da je Srbija na 27. mestu od 157 zemalja na ovoj listi Svetske banke, što je bolja pozicija od mnogih ekonomski snažnijih zemalja, kao što su Kina, Rusija, Španija i druge. Zanimljivo je i da smo samo jedno mesto iza Belgije i par mesta iza SAD. Ovo je još jedna potvrda dobrih ekonomskih rezultata postignutih u prethodnom periodu i podsticaj da idemo dalje još jačim tempom.

Srbija najbolja u regionu po Indeksu ljudskog kapitala Svetske bankeMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je danas, komentarišući rezultate novog Indeksa ljudskog kapitala (HCI) koji je razvila i predstavila Svetska banka, da je Srbija najbolje pozicionirana od svih zemalja u regionu, kao i da je zauzela bolje mesto od mnogih razvijenijih država.

Mali je istakao da je Srbija na 27. mestu od 157 zemalja na ovoj listi Svetske banke, što je bolja pozicija od mnogih ekonomski snažnijih zemalja, kao što su Kina, Rusija, Španija i druge.

Zanimljivo je i da smo samo jedno mesto iza Belgije i par mesta iza SAD. Ovo je još jedna potvrda dobrih ekonomskih rezultata postignutih u prethodnom periodu i podsticaj da idemo dalje još jačim tempom, rekao je ministar.

On je naglasio da ovi rezultati pokazuju da mladi imaju budućnost u Srbiji, te da država može da im pomogne da svoje potencijale razviju u punom kapacitetu.

Prema njegovim rečima, u tom kontekstu, najvažniji su zdravstvo i obrazovanje, a u odnosu na stanje u tim oblastima se upravo i izračunava pozicija zemlje.

Ovo znači da smo na dobrom putu i da treba da nastavljamo da ulažemo u te sektore, kako bismo dalje razvijali ljudske kapacitete i podsticali privredni rast. Ne smemo da dozvolimo da mladi odlaze iz zemlje i zato imamo obavezu da im obezbedimo kvalitetne uslove za život, poručio je Mali.

Svetska banka je razvila indeks HCI (Human Capital Index) za 157 zemalja kako bi se izmerio doprinos ljudskog kapitala produktivnosti sledeće generacije radnika.

Indeks HCI se sastoji iz pet pokazatelja: verovatnoća da se doživi peta godina života, očekivani broj godina školovanja, harmonizovani rezultati na testovima kao mera kvaliteta učenja, procenat 15-godišnjaka koji će doživeti starost od 60 godina i udeo dece koja ne zaostaju u rastu.

Prema indeksu ljudskog kapitala, 99 od 100 dece rođene u Srbiji će doživeti 5. rođendan i očekuje se da dete koje sa četiri godine krene u predškolsku ustanovu završi 13,4 godine školovanja do 18. rođendana.

Dete koje se danas rodi u Srbiji dostići će 76 odsto svog punog potencijala sa 18 godina, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik