Crnogorci povećali uvoz cigareta 39 odsto

Bez autora
Nov 16 2018

Uvoz cigareta u septembru, od kada je Vlada snizila akciznu stopu, povećan je za 39 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, kazali su iz Uprave carina. Vlada je od 1. septembra ove godine vratila akcizu na cigarete zbog povećanja šverca cigareta zbog kojeg je prihod od akciza pao za četvrtinu. Vraćanje akcize pojeftinilo je cijenu paklica za 20, 30 i 40 centi. Smanjenje akcize, sudeći po podacima Uprave carina, odmah se odrazilo na tržište. Uvoz cigareta u septembru 2018. bio je veći za 39,3 odsto u odnosu na septembar 2017. Uvoz u oktobru porastao je za 8,77 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, saopštili su u odgovoru na pitanje da li se vraćanje akcizne stope odrazilo na tržište. U septembru je Uprava carina izdala i veći broj akciznih markica.

Uvoz cigareta u Crnoj Gori veći za 39 odstoUvoz cigareta u septembru, od kada je Vlada snizila akciznu stopu, povećan je za 39 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, kazali su Pobjedi iz Uprave carina.

Vlada je od 1. septembra ove godine vratila akcizu na cigarete zbog povećanja šverca cigareta zbog kojeg je prihod od akciza pao za četvrtinu. Vraćanje akcize pojeftinilo je cijenu paklica za 20, 30 i 40 centi.

Smanjenje akcize, sudeći po podacima Uprave carina, odmah se odrazilo na tržište.

“Uvoz cigareta u septembru 2018. bio je veći za 39,3 odsto u odnosu na septembar 2017. Uvoz u oktobru porastao je za 8,77 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine”, saopštili su Pobjedi u odgovoru na pitanje da li se vraćanje akcizne stope odrazilo na tržište.

U septembru je Uprava carina izdala i veći broj akciznih markica.

“U septembru smo izdali markica za 3.282.500 komada cigareta, a mjesec kasnije za 1.749.000 komada”, kazali su iz Uprave.

Na pitanje da li se smanjio šverc cigareta iz Uprave carina su odgovorili da na to ne mogu odgovoriti, jer ne obavljaju analizu tržišta i uticaj promjene visine akcize na promet cigareta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik