Elektronska razmena podataka NBS i pravosudnih organa

Bez autora
Dec 04 2018

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković potpisale su danas Protokol i Sporazum o elektronskoj razmeni podataka, koji će omogućiti efikasniju razmenu informacija između nadležnih državnih organa.Kuburović i Tabaković su ukazale na to da se ovim protokolom uspostavlja bliža saradnja u oblasti elektronskog pristupa i razmene podataka između NBS i pravosudnih organa, nosilaca pravosudnih profesija, kao i drugih ovlašćenih institucija koje koriste Pravosudni informacioni sistem Ministarstva pravde.

Elektronska razmena podataka NBS i pravosudnih organaMinistarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković potpisale su danas Protokol i Sporazum o elektronskoj razmeni podataka, koji će omogućiti efikasniju razmenu informacija između nadležnih državnih organa.

Kuburović i Tabaković su ukazale na to da se ovim protokolom uspostavlja bliža saradnja u oblasti elektronskog pristupa i razmene podataka između NBS i pravosudnih organa, nosilaca pravosudnih profesija, kao i drugih ovlašćenih institucija koje koriste Pravosudni informacioni sistem Ministarstva pravde.

Ministarka je objasnila da će elektronska razmena podataka između sudova, javnih tužilaštava, javnih beležnika i javnih izvršitelja s jedne, i NBS, s druge strane, stvoriti uslove za efikasnije sprovođenje sudskih, kao i postupaka koje sprovodi ta finansijska institucija.

Ona je dodala da će postupci biti ubrzani tako što će se podaci razmenjivati elektronskim putem, „na klik”, a ne kao do sada, u papirnom obliku.

Guvernerka je naglasila da je uspostavljanje elektronske razmene podataka značajno za NBS, jer će pojednostaviti rad nadležnih službi koje su do sada postupale po velikom broju dopisa u papirnom obliku, koje dostavljaju pravosudni organi.

Posebno je važno to što je Protokolom i Sporazumom obezbeđeno da se elektronska komunikacija odvija tako da se ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje bezbednost informacionog sistema strana potpisnica, naglasila je ona.

Tabaković je izrazila očekivanje i da će u narednom periodu NBS dobiti mogućnost pristupa određenim bazama podataka kojima raspolažu pravosudni organi, što će predstavljati dodatnu podršku obavljanju kontrolnih aktivnosti nad finansijskim institucijama.

Sagovornice su najavile da je pored ovog protokola u planu potpisivanje još sporazuma između Ministarstva i NBS, koji će bliže definisati saradnju pravosudnih organa i pravosudnih profesija sa Narodnom bankom Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik