Nova radna mjesta u Delnicama: Od siječnja počinje rad tvornice peleta

Bez autora
Dec 05 2018

Nakon stečaja drvoprerađivačke tvrtke DIP Delnice njezini su proizvodni prostori u naselju Lučice godinama bili većinom neiskorišteni. Nakon odluke austrijske tvrtke RST - Pellet da ondje gradi tvornicu za proizvodnju peleta, postojeće se stanje ipak mijenja. Postrojenje, na kojem radovi još traju, danas su u pratnji vlasnika obišli čelnici Primorsko-goranske županije i Grada Delnica. Poticaj novom proizvodnom ulaganju na gradskom području dala je i lokalna samouprava, ističe gradonačelnik Delnica Ivica Knežević. Grad Delnice u investiciju se uključio maksimalno, na način da smo to ulaganje i velike troškove olakšali oslobađanjem investitora od obveze plaćanja komunalne naknade, a komunalni doprinos konzumiran je kroz građevinsku dozvolu, objašnjava Knežević.

Nova radna mjesta u Delnicama: Od siječnja počinje rad tvornice peletaNakon stečaja drvoprerađivačke tvrtke DIP Delnice njezini su proizvodni prostori u naselju Lučice godinama bili većinom neiskorišteni. Nakon odluke austrijske tvrtke RST - Pellet da ondje gradi tvornicu za proizvodnju peleta, postojeće se stanje ipak mijenja.

Postrojenje, na kojem radovi još traju, danas su u pratnji vlasnika obišli čelnici Primorsko-goranske županije i Grada Delnica. Poticaj novom proizvodnom ulaganju na gradskom području dala je i lokalna samouprava, ističe gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

"Grad Delnice u investiciju se uključio maksimalno, na način da smo to ulaganje i velike troškove olakšali oslobađanjem investitora od obveze plaćanja komunalne naknade, a komunalni doprinos konzumiran je kroz građevinsku dozvolu", objašnjava Knežević.

O obujmu proizvodnje peleta koja počinje tijekom siječnja te vrijednosti ulaganja u novo postrojenje vlasnik tvrtke RST - Pellet Richard Stuckler kaže da će godišnje proizvoditi 80 tisuća tona peleta, odnosno 10 tona po satu, uz sedmodnevno funkcioniranje pogona s tridesetak zaposlenih, koji će raditi po smjenama.

"Ulaganje u postrojenje, gdje se početak proizvodnje očekuje u siječnju, stoji oko 85 milijuna kuna."

Zadovoljstvo zbog najavljenog pokretanja izvozno usmjerene proizvodnje koja Gorskom kotaru donosi nova radna mjesta izrazio je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

"Svako novo radno mjesto u Hrvatskoj je važno, a u Gorskom kotaru i zlata vrijedno. Zato očekujem da će oni koji rade i proizvode u ruralnim krajevima, poput Gorskog kotara, imati pogodnosti pri korištenju sirovine. Želim reći da bi bilo dobro kada bi što više domaće sirovine ostajalo u hrvatskoj proizvodnji", istaknuo je župan.

A godišnje potrebe za drvnom sirovinom u novom pogonu austrijske tvrtke nisu zanemarive i kreću se oko 140 tisuća kubika trupaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik