Poštansko u odmaralište u Neumu ponovo na dobošu

Bez autora
Dec 05 2018

Agencija za privatizaciju Federacije BiH po drugi put je ponudila na prodaju odmaralište u vlasništvu "BH pošta" u Neumu i to po početnoj cijeni od 1,85 miliona maraka. To je za 185.235 KM niža ponuda od prvobitne koja je propala, jer se javio samo jedan ponuđač, a što po pravilniku nije bilo dovoljno da se ona sprovede. Podsjećamo, u prvoj aukcijskoj prodaji ovih nekretnina, koja je raspisana krajem juna ove godine, početna cijena je iznosila 2.044.575 KM. U pitanju su hotel sa dvorištem ukupne površine 565 kvadrata te ribarska kuća sa dvorištem ukupne površine 340 kvadratnih metara. Iz Agencije za privatizaciju napominju kako se u opštinskom sudu u Mostaru vodi spor u vezi s ovim nekretninama, ali da budući kupac neće imati probleme u vezi s tim.

Poštansko u odmaralište u Neumu ponovo na dobošuAgencija za privatizaciju Federacije BiH po drugi put je ponudila na prodaju odmaralište u vlasništvu "BH pošta" u Neumu i to po početnoj cijeni od 1,85 miliona maraka.

To je za 185.235 KM niža ponuda od prvobitne koja je propala, jer se javio samo jedan ponuđač, a što po pravilniku nije bilo dovoljno da se ona sprovede.

Podsjećamo, u prvoj aukcijskoj prodaji ovih nekretnina, koja je raspisana krajem juna ove godine, početna cijena je iznosila 2.044.575 KM.

U pitanju su hotel sa dvorištem ukupne površine 565 kvadrata te ribarska kuća sa dvorištem ukupne površine 340 kvadratnih metara.

Iz Agencije za privatizaciju napominju kako se u opštinskom sudu u Mostaru vodi spor u vezi s ovim nekretninama, ali da budući kupac neće imati probleme u vezi s tim.

Naime, "Hrvatske telekomunikacije" su protiv "BH pošta" i "BH Telecoma" podigle tužbu radi poništenja aneksa ugovora o diobi nekretnina između ta dva preduzeća.

"Prodavac garantuje kupcu da predmetni spor ne predstavlja pravnu smetnju za prenos prava vlasništva na predmetu prodaje", stoji u pozivu.

Inače, uvid u dokumentaciju, odnosno predmet prodaje, može se obaviti u periodu od 6. do 20. decembra, kada je i rok za podnošenje ponuda, a direktni pregovori s ponuđačima biće održani u prostorijama Agencije 27. decembra.

Ponude se dostavljaju u koverti u kojoj mora biti i dokaz o izvršenom plaćanju depozita i naknade za učešće. Ponuđač umjesto dokaza o uplati depozita može dostaviti i bankovnu garanciju na iznos depozita koja mora biti bezuslovna, neopoziva i plativa na prvi poziv Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH s rokom važenja najmanje 180 dana od krajnjeg roka za dostavu ponude.

Muhamed Bajramović, predsjednik Sindikalne organizacije "BH pošta", pojasnio nam je kako je objekat u veoma lošem stanju, te da je iz bezbjednosnih razloga ograđen.

"Korišten je sve do rata za potrebe radnika pošte i telekoma i bio je u vlasništvu Direkcije Sarajevo, a sada je vlasnik Javno preduzeće 'BH pošte'", kazao nam je Bajramović.

Inače, prije odmarališta ovaj objekat je bio ribarska zadruga, koju je u procesu nacionalizacije uzela tadašnja država pa nasljednici njenih graditelja traže da im se prizna vlasničko pravo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik