Nova pravila stupila na snagu: Ko (ne) može kupiti stan bez poreza?

Bez autora
Jan 20 2019

Od 1. januara u Kantonu Sarajevo u primjeni je novi Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone, kojim je propisano da porez na promet nekretnina ne plaća “kupac koji je član porodice šehida i poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u oružanim snagama Republike BiH proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na BiH, a koji svoje stambeno pitanje rješava prvi put kupovinom stana ili kuće sa okućnicom površine do 200 kvadratnih metara, odnosno kupovinom zemljišta do 300 kvadrata za izgradnju kuće”. Kupac nekretnine, radi oslobađanja od plaćanja poreza nadležnoj poreznoj ispostavi prema mjestu nekretnine, mora dostaviti ugovor o kupoprodaji predmetne nekretnine, zemljoknjižni izvadak, uvjerenje ili rješenje nadležne službe za boračku zaštitu da kupac nekretnine ima status člana porodice šehida ili poginulog borca, ako je kupac nekretnine suprug/a šehida ili poginulog borca, onda treba izvoz iz matične knjige vjenčanih, izvod iz knjige rođenih, a ako je kupac dijete šehida ili poginulog borca, onda samo izvoz iz knjige rođenih.

Nova pravila stupila na snagu: Ko (ne) može kupiti stan bez poreza?Od 1. januara u Kantonu Sarajevo u primjeni je novi Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone, kojim je propisano da porez na promet nekretnina ne plaća “kupac koji je član porodice šehida i poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u oružanim snagama Republike BiH proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na BiH, a koji svoje stambeno pitanje rješava prvi put kupovinom stana ili kuće sa okućnicom površine do 200 kvadratnih metara, odnosno kupovinom zemljišta do 300 kvadrata za izgradnju kuće”.

Dokumentacija

- Kupac nekretnine, radi oslobađanja od plaćanja poreza nadležnoj poreznoj ispostavi prema mjestu nekretnine, mora dostaviti ugovor o kupoprodaji predmetne nekretnine, zemljoknjižni izvadak, uvjerenje ili rješenje nadležne službe za boračku zaštitu da kupac nekretnine ima status člana porodice šehida ili poginulog borca, ako je kupac nekretnine suprug/a šehida ili poginulog borca, onda treba izvoz iz matične knjige vjenčanih, izvod iz knjige rođenih, a ako je kupac dijete šehida ili poginulog borca, onda samo izvoz iz knjige rođenih.

Potrebno je i uvjerenje Općinskog suda - zemljoknjižnog ureda da kupac nekretnine nije registrovan kao vlasnik ili korisnik nekretnine, te izjava kupca ovjerena u općini da predmetnim kupoprodajnim ugovorom prvi put rješava stambeno pitanje, kazali su nam iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo.

Upravo pretposljednja stavka razlog je što se Oslobođenju javila čitateljka Selma M. koja je dijete poginulog borca i raspitivala se o mogućnostima korištenja ovog prava, ali se ispostavilo da ga ona ne može ostvariti samo zato što su ona i njen suprug nekada na sebi imali upisanu nekretninu.

Nepravda

- Suprug je otišao u Poreznu upravu da se raspita, i tamo su mu rekli da i on i ja moramo priložiti historiju imovine, kako bi vidjeli da nikada nismo imali ništa na sebi, te da ukoliko jesmo, onda nismo oslobođeni plaćanja poreza. S obzirom na to da je on nekada imao neku garsonijeru na sebi, nećemo moći ostvariti ovo pravo, iako naše stambeno pitanje nije riješeno. Rečeno mu je i da je to tako i da neko može kupiti stan od 150 kvadrata, a da ne plati porez, a neko ne može kupiti ni 30, a da bude oslobođen.

Stoga se pitamo ko će uopšte moći koristiti benefite tog zakona koji je i stavljen na snagu kako bi pomogao djeci poginulih boraca kad znamo da je veoma malo ljudi koji nikada ništa na sebi nisu imali. Obratili smo se i uredu za besplatnu pravnu pomoć, gdje su nam rekli da to jeste nepošteno i da možemo svoje pravo tražiti i na sudu, ali će naš zahtjev biti vjerovatno odbijen, kazala nam je Selma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik