U svijetu tri miliona električnih vozila, a u BiH samo 20

Bez autora
Feb 13 2019

Vijeću ministara BiH narednih dana bit će dostavljena inicijativa o suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. 12. 2019. godine, koja je pripremljena s ciljem stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon. Tim povodom ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović organizovao je sastanak nadležnih institucija, komorskog sistema i udruženja kako bi se stručna javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi BiH što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udvostručuje. Odluka je u skladu sa zakonom o carinskoj tarifi na godinu dana, privremenog je karaktera i može se produžavati ukoliko se pokažu dobri efekti.

U svijetu tri miliona električnih vozila, a u BiH samo 20Vijeću ministara BiH narednih dana bit će dostavljena inicijativa o suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. 12. 2019. godine, koja je pripremljena s ciljem stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

Tim povodom ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović organizovao je sastanak nadležnih institucija, komorskog sistema i udruženja kako bi se stručna javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi BiH što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udvostručuje.

- Odluka je u skladu sa zakonom o carinskoj tarifi na godinu dana, privremenog je karaktera i može se produžavati ukoliko se pokažu dobri efekti. Cilj ove odluke je da se izvrši promocija korištenja i prodaje ovih automobila, da se izvrši i promocija automobila koji će da smanje zagađenje zraka u BiH i tako pozitivno utiču na klimatske promjene. BiH je na začelju zemalja u regionu, i u cijeloj Evropi, kada je u pitanju upotreba automobila na električni i hibridni pogon. U 2017. godini registrovano ih je samo 18, a znamo da se u EU takvih automobila godišnje proda preko milion. Ovo je prva konkretna akcija na promociji elektromobilnosti, odnosno bi trebala da donese značajne pomake kada je u pitanju ekologija, ali i da doprinese razvoju infrastrukture. Razvoj infrastrukture donijet će nova radna mjesta, a prema našoj procjeni neće doći do osipanja budžeta, kazao je Šarović.

Lazo Šinik, iz Privredne komore RS-a, kazao je kako ova inicijativa neće dovesti u teži položaj čak ni izvorne prihode zbog toga što su refleksije takve da će izvor prihoda u budžet biti daleko veći kada bude u primjeni ova odluka, te je istakao njenu važnost i za životnu sredinu, za zagađenje zraka i na to da je potrebno promovisati i podsticati automobile koji imaju potrošnju na obnovljive izvore energije.

- U ovo doba godine uglavnom pričamo koji su uzročnici zagađenja i imenujemo ih, a ovaj put imamo konkretnu odluku i stimulativnu mjeru za električne i ostale eko automobile što govori da i BiH na neki način želi da prati trendove u regiji , ali i na globalnom nivou. Automobilska industrija doživljava veliku revoluciju. Više od tri miliona električnih automobila je registrovanio širom svijeta, dok je u BiH nažalost, svega njih 20. Imamo i infrastrukturu od nekih 20 električnih punionica, kazao je Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik