BiH skinuta s "crne liste" zemalja koje se ne bore protiv pranja novca i financiranja terorizma

Bez autora
Feb 18 2019

Bosna i Hercegovina te još tri zemlje nedavno su skinute s "crne liste" Europske unije s imenima zemalja koje se ne bore dovoljno protiv pranja novca i financiranja terorizma. Pored naše zemlje s popisa su skinute i Gvajana, Uganda i Vanuatu. S druge strane na popis su dodane Saudijska Arabija, Panama, Nigerija i četiri američke teritorije – Američka Samoa, Američki Djevičanski otoci, Puertoriko i Guam. Od ranije su na popisu Libija, Bocvana, Gana, Samoa, Bahami, Avganistan, Severna Koreja, Etiopija, Iran, Irak, Pakistan, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis i Jemen. Najviše negodovanja je bilo zbog stavljanja na popis Saudijske Arabije. Na popisu se nalaze države za koje se procijeni da imaju nedovoljnu kontrolu tijekova novca, s mogućnošću i da financiraju terorizam.

BiH skinuta s "crne liste" zemalja koje se ne bore protiv pranja novca i financiranja terorizmaBosna i Hercegovina te još tri zemlje nedavno su skinute s "crne liste" Europske unije s imenima zemalja koje se ne bore dovoljno protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Pored naše zemlje s popisa su skinute i Gvajana, Uganda i Vanuatu. S druge strane na popis su dodane Saudijska Arabija, Panama, Nigerija i četiri američke teritorije – Američka Samoa, Američki Djevičanski otoci, Puertoriko i Guam, piše Klix.ba.

Od ranije su na popisu Libija, Bocvana, Gana, Samoa, Bahami, Avganistan, Severna Koreja, Etiopija, Iran, Irak, Pakistan, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis i Jemen. Najviše negodovanja je bilo zbog stavljanja na popis Saudijske Arabije.

Na popisu se nalaze države za koje se procijeni da imaju nedovoljnu kontrolu tijekova novca, s mogućnošću i da financiraju terorizam.

Ovaj potez dio je borbe s pranjem novca, nakon više skandala koji su potresli europske banke. Dvadeset i osam članica EU sada imaju najviše dva mjeseca da podrže popis koji može biti i odbijen kvalificiranom većinom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik