Domaće jagode stižu kasnije, ali će biti jeftinije

Bez autora
Mar 18 2019

Domaće jagode iz proizvodnje na otvorenom stići će pred kupce za oko mesec i po dana. Biće mnogo jeftinije nego što su one iz uvoza koje su se ovih dana pojavile na somborskoj pijaci. Prve jagode domaće jagode proizvedene na otvorenom stići će za berbu početkom maja, ali do same berbe posla i ulaganja ima mnogo. Upravo smo završili čišćenje lišća, sada sledi prskanje trave, bacanje slame između redova, prihrana azotnim đubrivima. Vegetacija je već krenula, ali jagodama me smeta ako jutarnje temperature budu niske, kaže Dejan Karakaš, proizvođač jagoda iz Svetozara Miletića. Jagode su posađene na foliji, što je danas uobičajeni način sadnje i proizvodnje jagoda.

Domaće jagode stižu kasnije, ali će biti jeftinijeDomaće jagode iz proizvodnje na otvorenom stići će pred kupce za oko mesec i po dana. Biće mnogo jeftinije nego što su one iz uvoza koje su se ovih dana pojavile na somborskoj pijaci.

Prve jagode domaće jagode proizvedene na otvorenom stići će za berbu početkom maja, ali do same berbe posla i ulaganja ima mnogo.

"Upravo smo završili čišćenje lišća, sada sledi prskanje trave, bacanje slame između redova, prihrana azotnim đubrivima. Vegetacija je već krenula, ali jagodama me smeta ako jutarnje temperature budu niske", kaže Dejan Karakaš, proizvođač jagoda iz Svetozara Miletića.

Jagode su posađene na foliji, što je danas uobičajeni način sadnje i proizvodnje jagoda.

"Jedino tako možete da ih sadite. Folija sprečava rast trave, čuva vlagu, a i jagode koje rastu na foliji u berbi su čiste", veli Dejan.

Deo jagoda pokriven je folijom i te jagode biće zrele desetak dana ranije. A što ranije jagode stignu to im je i cena bolja.

"Cena zavisi od tržišta. Nadamo se da će na početku biti i do 300 dinara kilogram. Ali onda cena pada iz dana u dan. Minimalna cena ispod koje nije isplativo jagode brati je recimo 90,80 dinara po kilogramu", dodaje Vesna Karakaš.

"Proizvodnja jagoda je skupa. Treba puno ulaganja i rada. To je i razlog zašto ne povećavamo postojeće površine. Ulaganja su velika, a tržište je nestabilno", objašnjava Dejan i dodaje da najveći deo proizvodnje prodaju nakupcima i redovnim mušterijama.

Sa 16.000 živića u sezoni se proizvede oko šest tona jagoda. I pored velikih troškova proizvodnje i troškova angažovanja radnika naši domaćini kažu da proizvodnja jagoda donosi znatno veći prihod od klasičnog ratarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik