Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni proizvođača plastičnih cevi

Bez autora
Mar 20 2019

Nakon usvajanja Zakona o građevinskim proizvodima, podzakonskim aktima još nije utvrđen okvir za ocenjivanje usaglašenosti građevinskih proizvoda kao što su plastične cevi za vodu i njihovo sertifikovanje.Zbog problema sa kojima se zato preduzeća susreću, organizovan je sastanak proizvođača, Ministarstva građevinarstva, Akreditacionog tela Srbije i Instituta IMS. Sekcija proizvođača plastičnih cevi koja posluje u okviru Grupacije proizvođača plastičnih proizvoda je jedna od retkih koja beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni proizvođača plastičnih ceviNakon usvajanja Zakona o građevinskim proizvodima, podzakonskim aktima još nije utvrđen okvir za ocenjivanje usaglašenosti građevinskih proizvoda kao što su plastične cevi za vodu i njihovo sertifikovanje.

Zbog problema sa kojima se zato preduzeća susreću, organizovan je sastanak proizvođača, Ministarstva građevinarstva, Akreditacionog tela Srbije i Instituta IMS.

 Sekcija proizvođača plastičnih cevi koja posluje u okviru Grupacije proizvođača plastičnih proizvoda je jedna od retkih koja beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.
 
Kada su u pitanju cevi i creva od plastike u 2018. godini beležimo suficit od 138 miliona evra. Izvezeno je ukupno 214 miliona evra ili 43,401  tona, a uvezeno 76 milijarde evra ili  17,646  tona.

Svi proizvodi od plastike u 2018. godini beleže deficit od 393 miliona evra. Izvezeno je ukupno 817 miliona evra ili 396 miliona tona, a uvezeno 1,2 milijarde evra ili 658 miliona tona.
 
Više od 2000 privrednih društava posluje u sektoru plastike. Svaka druga firma je izvoznik, a skoro svaka treća ostvaruje neto suficit u međunarodnoj trgovini. Plastični proizvodi iz Srbije plasiraju se u 80 različitih zemalja i je rezultat skupa faktora – znanja, tradicije, geopolitičke pozicije, strukture privrede i jeftinije energije.

Sa šifrom delatnosti 2221 proizvodnja ploča, listova, cevi i profila od plastike registrovano je 153 privredna subjekta. Najviše se izvoze cevi i creva, kruti, od ostalih plastičnih masa, ali i cevi od PE i PVC. Najviše uvozimo pribor za cevi i creva,od plastičnih masa.
 
Nakon diskusije doneti su konstruktivni zaključci:

- Grupacija proizvođača plastičnih proizvoda Sekcija proizvođača plastičnih cevi pokreće inicijativu za izradu propisa u oblasti proizvodnje cevi od plastičnih masa.
 
- Predstavnik svih preduzeća prisutnih na sastanku će učestvovati u izradi Tehničke specifikacije za proizvode iz ove oblasti, definisanju sistema u kojem će se jasno naznačiti šta treba proizvođač da ispuni, šta treba sertifikaciono telo i kojim dokumentom će se u Srbiji dokazivati usaglašenost proizvoda sa zadatim performansama prilikom stavljanja proizvoda u promet, zatim u izradi tehničkih zahteva za ugradnju proizvoda kao što su cevi od plastičnih masa u objekte i definisanju dokumenta kojim se za ovu namenu dokazuju karekteristike proizvoda.
 
- Udruženje za hemijsku industriju PKS, Ministarstvo građevine, ATS i IMS će pružiti neophodnu logističku podršku privredi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik