Autoput do Boljara ide preko Peštera

Bez autora
May 10 2010

Za gradnju deonica autoputa Beograd - Južni Jadran, dužine oko 154 kilometara, čiji će jedan krak proći preko Peštera, zainteresovane su četiri turske kompanije, jedna kanadska i jedna kineska firma.Izgradnja te dve deonice jedan je od prioriteta Vlade Srbije u razvojnoj infrastrukturi, a posao će dobiti ona kompanija koja bude ponudila najbolje uslove. Pregovori sa turskim kompanijama su u toku, a naš uslov je da dobijemo kredit po tzv. kineskom modelu. Ukoliko turske kompanije to mogu da ispune, ne postoji razlog da one ne uđu u najuži izbor za izgradnju autoputa...

Autoput do Boljara ide preko PešteraZa gradnju deonica autoputa Beograd - Južni Jadran, dužine oko 154 kilometara, čiji će jedan krak proći preko Peštera, zainteresovane su četiri turske kompanije, jedna kanadska i jedna kineska firma, rekao je danas Tanjugu ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

On je kazao da je izgradnja te dve deonice jedan od prioriteta Vlade Srbije u razvojnoj infrastrukturi, a posao će dobiti ona kompanija koja bude ponudila najbolje uslove.

Prema rečima Ljajića, pregovori sa turskim kompanijama su u toku, a naš uslov je da dobijemo kredit po tzv. kineskom modelu.

Ukoliko turske kompanije to mogu da ispune, ne vidim razloga da one ne uđu u najuži izbor za izgradnju autoputa, kazao je Ljajić.

"Više je nego evidentno da će krak tog autoputa do Boljara proći preko Peštera i umnogome će doprineti ekonomskom razvoju zemlje, posebno Sandžaka", naveo je on. "Bez gradnje tog kraka autoputa razvoj te regije bio bi veoma usporen".

Prirodno je da potencijalni investitori veoma vode računa o tome koliko im je vremenski potrebno da svoju robu transportuju od, recimo, Novog Pazara i Sjenice do Beograda, dodao je Ljajić.

"Zato će izgradnja autoputa, posebno kraka koji će ići preko Peštera otvoriti mnoge mogućnosti za razvoj celog Sandžaka, a bili bi rešeni i mnogi sadašnji problemi", kazao je on.

Deonica od Beograda do Požege, duga 147 kilometara, koštaće oko 1,2 milijarde, a deonica do granice sa Crnom Gorom, u dužini od oko 107 kilometara će, zbog nepristupačnosti terena i 16 tunela i mostova, biti nešto skuplja.

Ljajić je kazao da za prvu deonicu postoji idejni projekat, a glavni će biti završen do avgusta, dok je za drugu deonicu završen idejni projekat, a do kraja godine će biti gotov i glavni projekat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik