Dobijena sedma dozvola za zidanje novog bloka TE Kostolac

Bez autora
Apr 16 2019

Izgradnja novog 350 megavatnog bloka u Termoelektrani Kostolac B3 biće intenzivirana. Zidanje se ubrzava zahvaljujući danas dobijenoj sedmoj dozvoli po redu koja se odnosi na kotao, turbine i generator, rečeno je prilikom obilaska lokacije izgradnje. Lokaciju izgradnje novog bloka obišli su danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v.d direktora JP "Elektroprivreda Srbije" Milorad Grčić, ambasadorka Kine u Srbiji i predstavnici kompanije China Maćinery Engineering Corporation. Ministar Antić rekao je da je projekat Kostolac B3 najveći I najznačajniji energetski projekat koji se razvija u Srbiji kada je elektroenergetika u pitanju.

Dobijena sedma dozvola za zidanje novog bloka TE KostolacIzgradnja novog 350 megavatnog bloka u Termoelektrani Kostolac B3 biće intenzivirana. Zidanje se ubrzava zahvaljujući danas dobijenoj sedmoj dozvoli po redu koja se odnosi na kotao, turbine i generator, rečeno je prilikom obilaska lokacije izgradnje.

Lokaciju izgradnje novog bloka obišli su danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v.d direktora JP "Elektroprivreda Srbije" Milorad Grčić, ambasadorka Kine u Srbiji i predstavnici kompanije China Maćinery Engineering Corporation (CMEC).

 Ministar Antić rekao je da je projekat Kostolac B3 najveći I najznačajniji energetski projekat koji se razvija u Srbiji kada je elektroenergetika u pitanju.

"Posle blokova B 1, B2 sada se radi novi blok B 3 koji će bez sumnje biti jedan od važnih faktora elektroenergetske stabilnosti Srbije i jedan od najznačajnih proizvodnih objekata. Insistiramo na završetku I realizaciji projekta u skladu sa kvalitetom I rokovima koje smo ugovorili", rekao je ministar.

On je naveo da se u ovom trenutku dobro razvijaju dve faze projekta- izgradnja dimnjaka I postrojenja za hemijsku preradu vode.

"Na najvećem delu lokacije biće glavno pogonsko postrojenje novog Bloka B 3, danas smo dobili građevinsku dozvolu, I praktično od danas CMEC kao izvođač radova može početi sa pripremnim radovima za lokaciju koja će biti ključna", rekao je Antić.

Vrednost radova na tom delu projekta je vise od 50 odsto ukupne investicije, dodao je Antić naglašavaljući da se upravo u tome ogleda važnost dobijanja dozvole.

"Puno posla je pred nama I imamo čvrsta obećanja da će u narednom periodu nastaviti da se radi u kvalitetu I pokušaju da dostignemo planiranu dinamniku", rekao je ministar.

On je zahvalio predstavnicima EPS-a, kineskim partnerima na tome što ulažu veliki trud da bi se projekat razvijao.

V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da je realizacija projekta izgradnje novog 350 megavatnog blokau srpskoj energetici značajan pomak.

"Kada bude izgrađen i bude na mrezi to će žnačiti nešto manje od 10 odsto uvećanja, tačnije oko devet procenata u odnosu na sadašnje instalisane proizvodne kapacitete", rekao je Milorad Grčić.

On je naveo da je reč o veoma važnom I skupom projektu.

"Projekat jeste u zaostatku jer kineska kompanija CMEC kasni u startu, ali malo po malo, uspevamo da se usaglasimo I stvari pokrenemo bržim tokom", rekao je Grčić.

On je naveo da je danas dobijena sedma dozvola koja je najznačjanija u energetskom smislu.

"Ona se odnosi na ono što je srce bloka- kotao, turbine I generator, zato je danas veliki dan I za nas i kineske partnere", dodao je Grčić.

Grčić je naveo da je na prethodno održanom sastanku bilo reči o samom projektu, tehničkim detajima, uslovima, budućem napredovanju.

Iz dana u dan, meseca u mesec kašnjenje će biti smanjeno I približićemo se, nadam se, zakonskom roku. To zavisi od mnogo faktora, ali daćemo sve od sebe”, rekao je Grčić.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je reč o jednom od najvećih projekata u energetici koje Srbija I Kina rade zajedno I da kineska strana daje veliki značaj izgradnji ovog projekata.

"Značaj ovog projekta veliki je za ekonomski razvoj Srbije I sigurna sam da će kineska kompanija učiniti sve napore da izgradi ovaj projekat po kvalitetu I terminu", rekla je ambasadorka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik